Tekst objavljen: 18.09.2023 18:00        


Postoji sedam navika na koje možda ne obraćate pažnju, ali vam redovno prazne novčanik.

Kako da vam novčanik što duže ostane pun?


1. Kupujete nešto jer je na popustu

Ako ste od onih koji čekaju da se odea ili nešto drugo što vas interesuje ili vam je potrebno nađe na popustu ili nekoj akciji da biste to kupili, svakako ćete uštedeti.

Ali, sasvim je druga stvar ako nešto kupite samo zato što je na sniženju. Peta haljina na popustu, deseta tašna jer je na sniženju... Ovako se nikako ne štedi, već rasipa.

2. Naručujete hranu

Navika da koristite dostavu hrane, ne samo kada poručujete jela iz restorana, već i kada poručujete namirnice iz prodavnica, nije način da uštedite.

Ako vam se čini da par stotina dinara nije veliko rasipanje - grešite. Pomnožite tu brojkusa brojem dana u mesecu i dobićete računicu. Biće vam jasno koliko novca ste svakog meseca mogli da uštedite.

3. Odlučujete se za besplatne pakete

Mnogi kablovski operateri nude besplatne probne periode tokom kojih su određeni "zaključani" kanali dostupni na 30 ili 60 dana. Zašto ovo rade? Kako bi vas ubedili kako su vam baš ti kanali neophodni i kako biste počeli da ih plaćate.

Mnogi pristaju na ovu pogodnost dok je besplatna, misleći da će po isteku probnog perioda otkazati pretplatu, ali istina je da sasvim zaborave na to... Proverite da li trošite novac na nepotrebne pretplate.

4. Kupujete po navici

Jeste li sigurni da vam treba novi džemper za jesen? Možda vam je onih pet koje vecć imate sasvim dovoljno. Setite se koliko ste često nosili ovu ili onu stvar, kao i da li je bilo odevnih predmeta na koje ste zaboravili i nikada ih niste nosili tokom cele sezone.

Takva revizija jednom u tri meseca će vas spasiti nepotrebnih troškova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


5. Preskačete plaćanja

Kada je reč o kreditima, ako jedan mesec odlučite da preskočite da platite ratu, morate da znate da ćete morati da platite naknadu i veću kamatu.

Ako odložite plaćanje stambeno-komunalnih i drugih obaveza, pre ili kasnije ćete morati da platite celu šumu, koja će biti mnogo veća od mesečne.

6. Ne spremate hranu kod kuće

Savremeni svet nas ubeđuje da su isporuke, poslovni ručkovi i kafa još isplativiji od kuvanja kod kuće. Ali jutarnji espreso u kafiću i odlazak u restoran na ručak će vam znatno olakšati novčanik.

Počnite da kuvate da biste mogli da kontrolišete svoje troškove i da budete sigurni u ono što jedete.

7. Kupujete impulsivno

Ako šopingom lečite depresiju ili stalno častite sebe, umanjićete svoj mesečni budžet, a da ne primetite. Često ne uzimamo u obzir ovakve troškove, a oni dovode do značajnog smanjenja budžeta.

Ako se osećate loše, idite u šetnju, radite jogu ili pozovite prijatelja na čašicu razgovora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina lične finansije saveti o novcu finansijska edukacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana