Tekst objavljen: 09.11.2023 13:30        


Energetska kriza, iako ne izražena kao prošle godine, nastavlja da poskupljuje energente. Struja i gas od početka godine poskupeli su treći put, a građani su još jednom krenuli u potragu za najboljim načinom da uštede

Kako da uštedite struju ove zime?


Saveta je mnogo - sušite veš na vazduhu, ne u sušilicama! Izvadite punjače iz utičnica kada ne koristite aparate! Isključite računar kada nije u upotrebi. Bez obzira na to što sve ovo rezultira manjom potrošnjom energije, neke uštede prave veću razliku od drugih.

Kada u decembru stignu računi za struju, sa uračuntih osam odsto, biće u proseku veći za oko 1000 dinara. Sugestije da pametnije trošimo sve češće, a onima koji uštede, država daje I dodatne popuste. Ipak građani se retko okreću štednji.

Zima je sve bliža, a pored bojlera, rerne i klime, grejanje je jedan od najvećih neprijatelja računa za struju. Sa malo truda možemo da uštedimo i do 20 odsto električne energije, a ako malo više povedemo računa taj trošak može biti i u pola manji. Kuvanje će pojesti manje struje, ali to zavisi od šerpi I uređaja. Šta tačno treba da radimo pitali smo energetičara.

- Korišćenjem toplotnih pumpa prilikom grejanja bi nam smanjilo u odnosu na tea peći dvostruko račun. Duplo jeftinije bi nam bilo to grejanje na toplatne pumpe u odnosu na račun koji bi platili ako imamo termoakumulacijne peće. Odnosno, 30% bi samo plaćali računa ukoliko zaminimo kotao na električno grejanje. Posle toga dolaze i drugi aparati, ako imamo stare pa ih menjamo, onda treba da se trudimo, ako nam naravno mogućnosti dozvoljavaju, da kupujemo aparate koje imaju onu najveću oznaku energetičke efikasnosti, kaže Zoran Marković, stručnjak za energetiku.

- Klima uređaji u svakom slučaju mogu da pomognu zbog toga što klima za isto grejanje troši 2,5-3 puta manje struje nego što bilo koji izvor grejanja koji ima samo grejače u sebi, kaže Tomislav Mićić, električar.

Niža tarifa postoji svakog dana u nedelji u svim krajevima zemlje, traje 8 sati a razlikuje se samo po terminima. U Vojvodini je niža tarifa od 23 časa do 7 sati, u Beogradu od ponoći do 8 ujutru, a u centralnoj Srbiji od 22 časa do 6 sati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Doba primene niže tarife određeno je Metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje koju je usvojila Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS). Primena „niže dnevne tarife“ u zavisnosti od distributivnog područja u Srbiji počinje između 22.00 i 24.00 časa i traje neprekidno osam časova.

Struja je noću jeftinija nego danju, i to ne malo. Iako je teško planirati peglanje noću, sa pranjem veša, stvar je mnogo lakša. Ono će koštati tačno četiri puta manje, ukoliko mašinu palite noću, bez obzira na to u koju zonu spadaju na osnovu potrošnje.

Spisak saveta za štednju je dugačak. Ne treba zaboraviti i i popust od 5 odsto ukoliko platite račun do 28. dana u mesecu. To nije sve, ako se smanji potrošnja za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, popust na računima za električnu energiju ide I do 40 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja štednja struje saveti za štednju 2023 električna energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana