Tekst objavljen: 04.08.2024 12:00        


Let je odložen, hotel nije kao na slici, more je hladno, izgoreli ste na suncu? Sve su ovo situacije koje se mogu desiti na odmoru, ali psiholozi savetuju kako da ne dozvolite da vam ove i slične nepredviđene okolnosti ne pokvare letovanje i kako da pristupite odmoru na pravi način da biste iskoristili sve njegove blagodeti

Kako da se ne iznervirate na odmoru?


Budite fleksibilni- Uplatili ste aranžman i stižete na dogovoreno mesto polaska da biste videli da autobus deluje staro ili vam agencija javlja da je let odložen. Gužva na granici je tolika da ste satima zarobljeni u automobilu. Stižete u letovalište i ulazite u sobu kakvu niste očekivali, a vodič nije stalno na usluzi. Na letovanjima se dešava mnogo nepredviđenih okolnosti, od toga da niste dobili smeštaj kakav želite, preko opekotina, do ujeda dosadnih komaraca. Umesto da govorite sebi kako vam je odmor propao, razdvojite bitno od nebitnog i potrudite se da sve što vam se dešava prihvatite kao iskustvo. Ako ste zaista iznevereni, žalite se po povratku sa odmora, ali potrudite se da uživate dok ste na destinaciji.

Birajte planinu umesto mora- Ne morate ići na more iako to većina leti radi. Poslušajte sebe, šta volite? Da li je to šetnja šumom, ili vam, ipak, asfalt više prija? U zavisnosti od toga da li volite da otkrivate nove kulture, da uživate u ekstremnim avanturama ili da plivate do iznemoglosti, birajte mesto letovanja.


Budite zahvalni- Poslednjih godina sve više shvatamo koliko je važno da budemo zahvalni za stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, od zdravlja, preko ljudi koje volimo, do osnovnih potrepština za život. Praktikujete zahvalnost i na odmoru. Zastanite s vremena na vreme i zahvalite se što ste u prilici da prisustvujete spektakularnom zalasku sunca, da uživate u mirisu smokve dok idete na plažu ili da slušate šum talasa.

Ostavite telefon- Ne morate pratiti sve vesti, niti dešavanja na profilima vaših prijatelja. Neka odmor bude odmor i od modernih tehnologija, osećaćete se mnogo bolje. Uživajte u prizorima koje ne gledate kroz ekran telefona, ne morate napraviti hiljadu fotografija koje posle svakako nećete gledati. Deinstalirajte aplikaciju za poslovni mejl, kako ne biste bili u iskušenju da pratite sve što se dešava.

Opustite se- Koliko puta ste se vratili sa odmora umorniji nego što se krenuli? Ako je to često slučaj, probajte da smanjite očekivanja. Ne morate obići baš svaku plažu u blizini, niti zaviriti u svaki kutak nepoznatog grada. Izležavajte se, dopustite sebi da zaspite uz zvuk talasa, ne žurite.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odmor letovanje stres manje stresa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana