Zvanični kurs Evra za dan 23.10.20. :: 117.5893 rsd
Tekst objavljen: 20.02.2020 9:35        


Plaćanje poreza, kao i mnoge druge usluge, danas su moguće od kuće. Portalu Lokalne poreske administracije korisnici mogu da pristupe na dva načina: kvalifikovanim elektronskim sertifikatom i korisničkim imenom i lozinkom

Kako da platimo porez preko interneta?

Ukoliko korisnik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat dovoljno je da poseti portal koji je dostupan na adresi https://lpa.gov.rs i izabere da želi da se prijavi uz pomoć sertifikata. Pored toga što mogu da imaju uvid u stanje svog poreza, na ovaj način mogu elektronski da plate porez na imovinu kao i da podnesu poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih lica (PPI1 prijava).

Ukoliko korisnik želi da portalu pristupa korišćenjem korisničkog imena i lozinke, neophodno je da zainteresovani podnese zahtev za otvaranje korisničkog naloga i lozinke. On se podnosi u filijali u kojoj je evidentiran kao poreski obveznik. Ukoliko je osoba obveznik u više lokalnih poreskih administracija, bira jednu. Preporuka za fizička lica je da biraju po mestu prebivališta ili po mestu sedišta pravnog lica.

Korak 1

Nakon dobijanja korisničkog naloga, portalu pristupate na sledećem linku https://lpa.gov.rs, zatim se prijavljujete u polju "Prijava na sistem".

Korak 2

Otvoriće vam se nova stranica na kojoj je potrebno da unesete korisničko ime i lozinku koju ste dobili u vašoj Lokalnoj poreskoj administraciji.

Korak 3

Posle prijave na sistem pokazaće vam se sledeća forma.

Korak 4

Vaše imovinsko stanje možete videti kada kliknete na meni "Upit stanja", posle čega treba odabrati polje "Pregled stanja na računima obveznika".

Korak 5

Izaberite obveznika

Korak 6

Odabirom obveznika prikazaće se stranica "Stanje na računima po opštini". Izborom opštine i klikom na dugme "Detalji" imate uvid u vaše imovinsko stanje na teritoriji cele Srbije.

Korak 7

Da bi fizičko lice bilo u mogućnosti da plati porez potrebno je da se prijavi pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Nakon logovanja sertifikatom potrebno je: uneti validnu imejl adresu, izabrati bar jedan račun za plaćanje, uneti odgovarajući iznos za uplatu (različit od nula) i kliknuti na dugme "plati".

8 komentara

 1. User image
  Vlada 25.02.2020 11:15

  Postovani, budite ljubazni pa pitajte Poresku u Beogradu (jer meni nisu odgovorili naravno) kako je moguce da zaduze gradjanstvo sa visim iznosom 1 rate za 2020.godinu u odnosuna 4 ratu iz 2019.godine a da nisu poslali resenja na kucne adrese i uprkos tome, uredno naplacuju dnevne kamate........Nadam se odgovoru. Hvala

 2. User image
  surlaš 14.05.2020 10:57

  zašto i porez ne može da se plati preko online bankinga kao i sve ostale stvari?

 3. User image
  Bojan 15.05.2020 9:02

  Moze da se plati online. Sifra placanja 263. Ja sam platio za 2019. A sad za 2020 nisam nista platio jer mi nije nsita stiglo na adresu. Gde mogu da vidim koliko je zaduzenje jer ne bih da placam napamet?

 4. User image
  Dejan 17.05.2020 11:12

  Poštovani, Ako je korisnik registrovan kvalifikovanim elektronskim sertifikatom da li ima uvid u porez samo na imovinu
  koja se vodi na njegovo ime ili i na imovinu koja se vodi i na ostale članove porodice koji imaju istu prijavu prebivališta.
  Hvala

 5. User image
  Igor 21.05.2020 20:00

  Ne može jer nemam ponudu šifra plaćanja 263. Na uplatnici stoji šifra plaćanja 153. Nema ni nje. To je jedini račun za koji moram na šalter i da platim proviziju.

  Ako neko zna drugi fazon neka otkrije.

 6. User image
  Olja 26.08.2020 14:50

  Napipah nekako - šifra je 253

 7. User image
  Emina 06.09.2020 12:15

  Sifra 253 je za javne prihode izuzev poreza, plasim se da taj novac ne bude bacen zbog pogresne sifre

 8. User image
  Loli 21.09.2020 15:44

  Da li se neko setio nas koji zivimo u inostranstvu i ove godine nismo uspeli da dodjemo kuci iz OBJEKTIVNIH razloga?
  U normalnim drzavama su sva placanja pomerena za vise meseci, a kazne ukinute…
  Da li se moze pruijaviti na taj portal i uplatiti u stranoj valuti ili ne?!
  Hvala ako neko zna odgovor...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poreska uprava vodič plaćanje poreza porez plaćanje poreza online

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana