Tekst objavljen: 03.05.2023 16:40        


U velikim gradovima se traži stan više, a upravo zbog visokih kirija, stanovi manje kvadrature su naročito interesantni

Kako da najbolje uredite mali stambeni prostor?


Trideset kvadrata na dobroj lokaciji je san mnogim mladim ljudima koji žele da se osamostale kako zbog studija, tako i zbog posla. Još jedna prednost malih stambenih jedinica su i manji troškovi režija.

Međutim, nekad je teško uskladiti sve životne potrepštine sa malim prostorom jer postoji opasnost od zatrpavanja stvarima, neprijatnog osećaja skučenosti ili čak klaustofobije. Zato je važno dobro iskoristiti svaki deo prostora. Pokušaj da se sve uklopi i da izgleda dobro je izazov, ali to je ono što dizajn malog prostora čini zabavnim i kreativnim: Smišljanje pametnih rešenja za te prepreke čini ga na kraju još vrednijim, a evo 5 osnovnih saveta.

Funkcionalno pregrađivanje

Kako garosnjere podrazumevaju jednu prostoriju u kojoj su objedinjene i spavaća soba i kuhinja i dnevni boravak, funkcionalnost u rasporedu nameštaja je ključna. Jedan od prvih i logičnih predloga za ovakvu situaciju jeste pregrađivanje. Ali, ne preporučuje se pregrada u vidu zida od rigipsa ili nekog drugog sličnog materijala, već možete iskoristiti policu za knjige, na primer, ili čak ormar. Na taj način ćete uštedeti prostor za odlaganje knjiga ili garderobe. Isto tako, paravan je dobra opcija. Mogu se naći najzanimljiviji primeri ovpg retro komada nameštaja izrađenog sa brojnim umetničkim varijacima, alii i vrlo moderni komadi.

Klizna vrata sa staklenim prozorima omogućavaju da zajednička svetlost teče kroz prostor, istovremeno stvarajući razdvajanje. I još bolje, klize pravo u zid kada se ne koriste, zauzimajući mnogo prostora.

Rasklopivi nameštaj

Montažno-demontažni nameštaj, poput stoćića koji možeze skloniti kada vam više nije poreban, jedna je od dobrih opcija. Ako vam je krevet na kojem spavate deo dnevne sobe, krevet koji se može ugraditi u zid i sputiti u jednom potezu je primer za funkcionalno iskorišćen nameštaj. Ako želite klasičnije komade kreveta ili komoda, gledajte da one imaju fioke, kako biste mogli i tu odložiti dosta stvari.

Kuhinju možete podići na jedan stepenik kako bi vizuelno bila kao izdvojena prostorija. Isto tako, možete u kuhinji staviti pod ili pločiće drugačiji od poda u ostatku prostora. Šank je, takođe dobar način da napravite pregradu, a u njega možete ugraditi na primer mali akvarijum da oplemenite prostor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ogledala

Ogledala preporučuju brojni dizajneri enterijera. Najbolji način da se reflektuje svetlost i da se soba učini većom. Postavite ih strateški iza stola i naterajte ljude da veruju da postoji čitav drugi svet skriven iza. I ne plašite se da koristite više od jednog ogledala. Iako biste možda želeli da izbegnete da ih postavljate direktno jedno preko drugog, kombinovanje zidnih ogledala sa nameštajem u ogledalu je odličan način da se mali prostor učini većim.

Boje

Mirne sobe ujednačenih tonova varaju oko da se misli da su prostranije nego što jesu. Obavezno dodajte različite teksture kako biste sprečili potpunu mopnotoniju. Birajte svetlije boje kao što su bela, krem, bledosiva ili plava da biste dali osećaj osvetljenosti. Mada ima i nekih stručnjaka za eneterijer koji predlažu da jedan ugao ili mali zid obojite jarkom bojom ili čak napravite mini-mural, kako biste kreativno stavili akcenat na taj deo sobe.

Čišćenje nepotrebnih stvari

Glavni preduslov za primenu svih ovih saveta jeste čišćenje prostora. Oslobodite se suvišnih stvari koje niste koristili duže vreme jer vam je bilo žao da ostanete bez njih. Ne gurajte stvari u uglove stana držeći ih u raznim kesama. Kada se oslobodite stare glomazne lampe ili nezgrapne umetničke statue, moći ćete lepše da sagledate policu ili noćni stočić. Onda će vam se otvoriti novi kreativni svetovi za uređenje vašeg životnog prostora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uređenje prostora stanovanje uređenje enterijera stanovi mali stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana