Zvanični kurs Evra za dan 04.12.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 09.10.2020 15:45        


Građani Srbije koji kupe polovni automobil u Nemačkoj mogu da dobiju povrat poreza na dodatu vrednost, koji u toj zemlji, od sredine ove godine, iznosi 16 odsto

Kako da dobijete povrat PDV-a ako uvozite polovan auto iz Nemačke?

Nemačka je omogućila firmama koje izvoze polovnjake u države koje nisu članice Evropske unije da izvrše povraćaj PDV-a. Na primer, za vozilo koje košta 10.000 evra, iznos tog poreza je 1.600 evra.

Da bi kupci ostvarili ovu olakšicu moraju da provere da li auto koji kupuju sadrži u svojoj ceni ovaj porez. Na računu prodavca mora da bude iskazan PDV, odnosno razdvojeno navedena cena vozila i poreza, ističe se na sajtu kompanije ITS iz Minhena, koja se bavi izvoznim tablicama i uslugama u vezi sa prodajom vozila.

– Treba voditi računa da li vozilo koje se kupuje u svojoj ceni sadrži porez na dodatu vrednost – ističe za “Novosti” Dragan Jović iz jedne domaće firme, koja uvozi polovnjake.

– PDV imaju automobili koji su bili u vlasništvu neke kompanije.Njih kupac iz Srbije može direktno da pazari od te firme, ili na nekom auto-placu. Taj porez koji će se vratiti potrošaču, nemački trgovci nekada, kako kaže, nazivaju i kaucijom.

– U mestu kupovine, u nadležnoj carini, dobijaju se izvozni papiri sa MRN brojem (Movement Reference Number), koji obezbeđuje informacije o kretanju kupljenog automobila – objašnjava Jović. – Tu se rade i tzv. col, odnosno, izvozne tablice.

Oznaka pokazuje pravo na povrat

Najpopularniji nemački sajt za kupovinu automobila je mobile.de – kaže Dragan Jović. – Da bi kupci bili sigurni da cena vozila sadrži porez na dodatu vrednost koji će im biti vraćen kada auto stigne u Srbiju, treba da provere da li je u oglasu navedeno inkl. 16% MwSt, što znači da je uključen PDV u tom procentu.

On dodaje da se preko MRN broja prati da li je auto prešao granice Evropske unije. To znači da kada vozilo stigne na Horgoš, nemačka carina dobija elektronsku potvrdu da je izašlo iz EU i odobrava prodavcu da vrati PDV kupcu. Povraćaj poreza treba tražiti od trgovca koji je prodao vozilo, a ne od nemačke carine.

Jović objašnjava da se nekada dešava, kako bi se izbegle zloupotrebe, da prodavac traži i da se najpre auto registruje u Srbiji, te da kupac uz ostalu dokumentaciju priloži i saobraćajnu dozvolu kako bi mu se vratio PDV.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
polovnjaci polovnjaci iz nemačke povrat pdva automobili uvoz iz nemačke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana