Tekst objavljen: 02.03.2020 11:55        


Srbija će biti 11. zemlja u Evropi koja je uvela takozvani depozitni sistem za povraćaj plastične, staklene i metalne ambalaže

Kako će u Srbiji funkcionisati depozitni sistem za povraćaj ambalaže?

Oko načina na koji će to funkcionisati bilo je određenih nedoumica, ali su u međuvremenu razrešene. Građani će moći da pomenutu ambalažu nakon upotrebe odnesu u najbližu prodavnicu, vrate je i dobiju novac.

Na svakoj ambalaži biće istaknuta cena, tako da će se tačno znati koji se iznos dobija prilikom povraćaja. Ambalaža će moći da se zameni na bilo kom prodajnom mestu, a ne samo u prodavnicama gde je roba kupljena.

To znači da ovakav način prikupljanja otpada neće opterećivati prodavce, neće se stvarati gužve i neće biti dodatnih proceduralnih začkoljica, osim jednostavnog donošenja ambalaže, ubacivanja u postavljene mašine i preuzimanja novca u vrednosti predatog otpada.

Ono što je posebno važno za građane jeste da uvođenje depozitnog sistema neće dovesti do povećanja cene bilo kog proizvoda. U depozitnom sistemu sve troškove snose direktno i isključivo proizvođači i uvoznici.

Iskustva drugih zemalja koje su uvele ovakav sistem pretočena su u zakonski predlog kojim će ovakav princip kod nas biti uveden. Dosadašnji sistem za razdvajanje otpada na licu mesta, koji je usvojen 2009. godine, odnosno učešće građana u njemu do sada nije dao željene rezultate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Srbija je za 11 godina probala da ide isključivo na sistem razdvajanja otpada kroz reciklažne kontejnere, međutim, pokazalo se da je put do postizanja željenog nivoa selekcije i mogućnosti ponovne upotrebe otpada jako dug i pravi efekti bi bili postignuti možda tek u narednih desetak godina.

Novi zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu na javnoj je raspravi koja se završava u ponedeljak. Sledeći korak je da bude usvojen od strane Vlade Srbije, a zatim u parlamentu. Za njegovo sprovođenje biće zaduženo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povraćaj novca ambalaža plastika depozitni sistem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana