Tekst objavljen: 29.03.2021 15:55        


Granice Grčke se otvaraju za građane Srbije već u aprilu i priznavaće nam sve vakcine - to je vest dana za sve koji su planirali letovanje u Heladi. Međutim, neke bitne detalje već sad treba imati na umu

Kako će ove godine izgledati putovanje i boravak u Grčkoj?

“U aprilu će granice biti otvorene za građane Srbije, ali uz obavezan PCR i samo preko Bugarske. Za sada je tako”, otkriva Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), za portal Nova.rs.

“Za maj se očekuje otvaranje Grčke, kad će biti priznate sve vakcine, a oni koji se ne vakcinišu moći će da putuju uz negativan PCR ili antigenski test. Sredinom maja trebalo bi da budu otvoreni i prelazi preko Severne Makedonije, što nam je jako važno”, kaže Seničić, koji je danas imao sastanak s Harisom Teoharisom, grčkim ministrom turizma.

Teoharis je ranije potvrdio da će građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom, uz negativan PCR test ili brzi test, a grčke granice će za naše turiste biti otvorene najverovatnije pre zvaničnog početka sezone 14. maja.

Ipak se očekuje da će i ove godine na granicama biti nasumičnog testiranja.

“Kažu da će se raditi brzi testovi na samim graničnim prelazima i to će važiti za putnike iz svih zemalja. Obezbedili su, na neki način, karantinske smeštaje na samim destinacijama. Oni u organizovanom prevozu za koje se ispostavi da su pozitivni na koronu tu će biti smešteni o trošku Grčke, a oni u sopstvenom prevozu moći će da biraju da li će tu ili će da se vrate”, navodi Seničić i dodaje da će popunjenost turističkih autobusa biti redukovana na 70 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Situacija s pandemijom će se, kaže Seničić, i dalje pratiti, a uslovi bi, u zavisnosti od toga, mogli i da se menjaju.

“Može da se pogorša situacija, ali ne u smislu da zatvore za sve, nego da na primer priznaju sertifikat o vakcinaciji i PCR, ali ne i antigenski test”, pojašnjava Seničić. Prema njegovim rečima, iako još nije precizirano, “zadovoljni su kako izgledaju naši sertifikati o vakcinaciji“, tako da očekuje da će ih prihvatiti ili kakvi su sad ili u nekoj malo izmenjenoj varijanti.

“Omogućili su deci do 10 godina da uđu bez testa, mi smo ih molili da se to malo pomeri, bar na 14 godina, kako bismo još malo smanjili troškove roditeljima. To će biti precizirano sporazumom i zapravo zavisi od medicinskog dela kriznog štaba Grčke”, kaže Seničić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje grčka 2021 Grčka letovanje u grčkoj pcr test vakcinacija YUTA Aleksandar Seničić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana