Tekst objavljen: 07.07.2023 15:45        


U slučaju ispunjenja ugovora, kapara se mora vratiti ili uračunati u ispunjenje obaveze

Kada možete da dobijete nazad svoju kaparu a kada ne?


Kako bi kupila automobil, jedna čitateljka Telegraf Biznisa uplatila je prodavcu kaparu od 120.000 dinara i pokrenula proceduru za auto-kredit. Kako joj se uslovi koje joj je banka ponudila nisu svideli,odustala je od kupovine i samim tim ostala i bez kapare.Telegraf Biznis je istraživao u kojim slučajevima se kapara vraća kupcu, a u kojima je prodavac zadržava.

Čitateljka tvrdi da je obmanuta i danije znala da neće dobiti kaparu nazad, dok joj iz salona za prodaju automobila objašnjavaju da u ugovoru lepo stoje navedeni svi uslovi koji ne zavise isključivo od njihove poslovne prakse, već se i te kako oslanjaju na zakon.

Ovo nije prvi put da dođe do zbrke oko povraćaja kapare, iako su njena uloga i značaj strogo određeni Zakonom o obligacionim odnosima.

Osnovno obeležje kapare jeste da se predajeu trenutku zaključenja ugovora.Kada je za zaključenje ugovora predviđeno davanje kapare, ugovor se smatra zaključenim tek kada kapara bude predata.

Sama kapara se dajena osnovu ugovora o kaparii neophodno je da strane izričito ugovore da će predati iznos predstavljati kaparu. Dakle, kapara se ne pretpostavlja već upravo suprotno, ukoliko nije izričito ugovorena, ono što je jedna strana dala drugoj pre zaključenja ugovora ima se smatrati avansnim davanjem.

- U slučaju ispunjenja ugovora, kapara se mora vratiti ili uračunati u ispunjenje obaveze - stoji u Zakonu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dalje se objašnjavašta se dešava u slučaju neispunjenja ugovora.

- Ako je za neizvršenje ugovora odgovorna strana koja je dala kaparu, druga strana može po svom izboru tražiti izvršenje ugovora, ako je to još moguće ili tražiti naknadu štete, a kaparu uračunati u naknadu, ili se zadovoljiti primljenom kaparom - stoji u Zakonu.

Sa druge strane, ako je za neizvršenje ugovora odgovorna strana koja je primila kaparu, odnosno prodavac, druga strana može, po svom izboru, tražiti izvršenje ugovora, ako je to još moguće. Ako to više nije moguće, oštećeni kupac može tražiti naknadu štete i vraćanje kapare,ili tražiti vraćanje duplirane kapare.

Takođe, sud može na zahtev zainteresovane strane smanjiti preterano veliku kaparu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vraćanje kapare zakon o obligacionim odnosima kapara povrat novca kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana