Tekst objavljen: 06.12.2023 14:55        


Frilenseri koji nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra moraće da podnesu takozvanu neblagovremenu poresku prijavu

Frilenserima koji kasne sa poreskom prijavom sledi zatezna kamata


Kako piše Politika, to znači da će pored poreza i doprinosa dugovati i zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana kašnjenja sa plaćanjem.

Prema podacima koji se nalaze na sajtu namenjenom frilenserima, u trećem kvartalu ove godine, odnosno od jula do septembra, skoro 2.200 frilensera je podnelo poresku prijavu u roku.

U odnosu na prethodni kvartal, broj firlensera je porastao za 20 odsto, kada je podneto oko 2.000 prijava.

Podaci pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine broj frilesera koji su platili porez bio oko 1.800.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Izbor modela plaćanja poreza i doprinosa pokazuje da se 60 odsto frilensera opredelilo za "model 2", odnosno model sa uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se 40 odsto opredelilo za "model 1", što je sličan odnos kao i u prethodnim kvartalima.

Takođe, zdravstveno osiguranje po najnižoj ceni od 4.800 dinara kvartalno je opcija koju je izabrala skoro polovina frilensera.

Kada je u pitanju poreski kredit, samo deset njih je iskoristilo ovu mogućnost u trećem kvartalu, u poređenju sa ukupno 16 u prethodna dva.

Većina frilensera koji plaćaju porez u Srbiji su domaći rezidenti, oko 2.120 njih, dok je broj stranih rezidenata koji koriste portal za plaćanje poreza u Srbiji oko 50, pokazuju podaci sa portala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frileneseri porez frilenseri kašnjenje porez zatezna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana