Tekst objavljen: 19.08.2020 15:55        


Svi koji koriste istu aplikaciju dobijaju obaveštenje da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom bez otkrivanja njenog identiteta koji je kodiran

Dobre i loše strane aplikacije za praćene korone koju razvija IT kancelarije Vlade Srbije

Kada korisnik aplikacije dobije informaciju da je pozitivan na koronavirus on dobija i kod koji predstavlja pseudonim. Taj kod on može da unese u aplikaciju i tada se sva lica koja je koriste, a bila su u kontaktu sa njim, obaveštavaju da su bila u blizini zaražene osobe u poslednjih 15 dana, bez otkrivanja identiteta obolelog.

Tako Zlatko Petrović iz službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti objašnjava funkcionisanje aplikacije koja će registrovati kontakte sa osobama zaraženim virusom korona, pod radnim nazivom Kovtakt (Covtact), koju trenutno razvija Kancelarija za IT i e-upravu Vlade Srbije.

Aplikacija će se preuzimati sa interneta i koristiće se isključivo dobrovoljno i anonimno, a trebalo bi da pokazuje i na kom rastojanju se korisnik nalazio od zaražene osobe, kao i to koliko vremena su bili u kontaktu.

- Drugim rečima, to bi predstavljalo alarm za onoga ko ima instaliranu aplikaciju da je u poslednjih 15 dana bio u rizičnoj situaciji i da postoji verovatnoća da je zaražen, te da bi trebalo da prekontroliše svoje zdravlje - objašnjava Petrović.Navedeni način funckionisanja aplikacije koji nam je naš sagovornik predstavio je načelan, što znači da konačni detalji tek treba da budu objavljeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iz Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Srbijekažu da će sa tehničkim detaljima aplikacije upoznati javnost kada ona bude završena.

Petrović kaže da su u skladu sa raspoloživim informacijama Kancelariji za IT skrenuli pažnju da prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti treba da sastave dokument pod nazivom Procena uticaja na zaštitu podataka, čime bi se proverilo koliko je aplikacija rizična po privatnost građana.

Tek nakon toga ustanoviće se da li će aplikacija biti "puštena u promet".

- Prema Zakonu jasno treba definisati uloge. Ko je tu rukovalac podataka? Ko je primalac podataka, a ko obrađivač? Na koji način bi to funkcionisalo? Drugim rečima, još nismo dobili potpune informacije o funkcionisanju te aplikacije, ali to je nešto što očekujemo - predočava Petrović.

On ukazujei na to da se takve aplikacije u Evropi koriste već nekoliko meseci i da su se negde pokazale efikasnim, a negde problematičnim.

- Negde ima manje ili više otpora prema tim aplikacijama. U principu, mi smo zbog pandemije trenutno u situaciji bez presedana, tako da ako ta aplikacija može da doprinese da se jedna osoba ne zarazi ili da na vreme prekontroliše zdravlje, onda će opravdati svoje postojanje - zaključuje Petrović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kovtakt it uprava vlade srbije zlatko petrović aplikacija pandemija korona virus aplikacija za praćenje korona virus Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana