Tekst objavljen: 14.09.2023 12:25        


Ova odluka primenjuje se do 31. decembra 2024. godine

Detaljan vodič: Ko ima, a ko nema pravo na "zamrzavanje" kamata na stambene kredite


Narodna banka Srbije (NBS) ograničila je kamate na stambene kredite na 4,08 odsto, ali se ova odluka ne primenjuje na sve korisnike kredita. Telegraf Biznis analizirao je Odluku NBS i ovo su detalji.

Ova odluka odnosi se na kredite koje je banka odobrilau iznosu do 200.000 evra, a koji su obezbeđeni hipotekom na stambenoj nepokretnosti. Takođe, odluka se odnosi na one kojima je ovo prvi stambeni kredit ina kredite koji su podignuti do 31. jula 2022. godine.

Nominalna kamatna stopa na te stambene kredite ne može biti viša od 4,08 odsto,što predstavlja prosečnu kamatnu stopu na stanje stambenih kredita odobrenih u Srbiji koju je objavila NBS na dan 31. jula 2022. godine uvećanu za 30 odsto.

Noviji krediti

- U slučaju da je stambeni kredit odobren dužnikuu periodu od 31. jula 2022. godine do dana stupanja na snagu ove odluke,sa kamatnom stopom koja je viša od 4,08 odsto, ona ne može biti viša od nominalne kamatne stope iz plana otplate koji je dužniku dostavljen pri zaključenju ugovora o kreditu - stoji u Odluci.

Ako se utvrdi da je ta stopa viša od propisane kamatne stope, banka je dužna da u roku od 15 dana dužniku dostavi novi plan otplate, kao i obaveštenje o načinu primene zastoja, odnosno umanjene kamatne stope u smislu ove odluke.

Privremeni zastoj ne primenjuje se ako banka na ugovoreni dan usklađivanja visine nominalne kamatne stope utvrdi da je ta kamatna stopa u skladu sa ugovorom o stambenom kreditu uvećana, ali nije viša od 4,08 odsto.

Budući krediti

Kod stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopomkoji se odobravaju u periodu primene ove odluke, banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope utvrdi u procentu koji nije viši od 1,1 odsto u tom periodu, a nakon tog perioda u procentu koji je utvrđen ugovorom o tom kreditu.

Kod stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopomkoje banka odobrava u periodu primene ove odluke, banka je dužna da ugovori da nominalna kamatna stopa ne bude viša od 5,03 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dužnici

U Odluci se NBS osvrnula i na one koji imaju dugove. Ako u trenutku stupanja na snagu ove odluke dužnik nije kasnio sa otplatom više od 90 dana, neće se smatrati restrukturiranim potraživanjem, niti problematičnim potraživanjima, kao ni problematičnim kreditom.

Ono što je važno je da po prestanku primene ove odlukebanka nema pravo da od dužnika potražuje deo kamatekoji nije obračunavala i primenjivala zbog primene kamatne stope propisane ovom odlukom.


Prevremena otplata


Takođe, banka je dužna da svakom korisniku kredita, u periodu primene ove odluke, na njegov zahtev,omogući da bez naknade izvrši otplatu stambenog kredita, u potpunosti ili delimično, bez obzira na iznos koji se prevremeno otplaćuje i da omogući prevremenu otplatu narednog dana od dana prijema zahteva.

- U slučaju delimične prevremene otplate banka je dužna da omogući korisniku da preostali rok otplate stambenog kredita ostane isti ili da se skrati u skladu sa zahtevom korisnika, u zavisnosti od opcije za koju se korisnik opredeli - stoji u Odluci NBS.


Šta ako prva rata stiže u oktobru?


Banka je dužna i da dužnicima kod kojih je na dan stupanja na snagu te odluke, odnosnona dan dospeća prve rate nakon 1. oktobra 2023. godineugovorena promenljiva nominalna kamatna stopa viša od ove smanjene, dostavi novi plan otplate i to najkasnije pet dana pre dospeća te rate stambenog kredita.

Banka je dužna da, počev od 1. oktobra 2023. godine, jednom mesečno Narodnoj banci Srbije dostavlja obaveštenje o sprovedenim merama i aktivnostima preduzetim u skladu sa ovom odlukom.


Ova odluka primenjuje se do 31. decembra 2024. godine.

- Banka je dužna da, pod uslovima i na način koji su utvrđeni ovom odlukom, primeni privremeni zastoj na rast ugovorene promenljive nominalne kamatne stope na stambeni kredit, odnosno da umanji ovu kamatnu stopu kod tih kredita - stoji u Odluci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
objašnjenje stambeni krediti ograničenje kamata na stambene kredite ograničenje kamata Narodna banka Srbije vodič

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana