Tekst objavljen: 21.07.2024 12:00        


DžefBezos, vlasnik Amazona, Vašington posta i vazduhoplovnog giganta BluOridžin, ijedan od najuspešnijih preduzetnika, poznat je i po jedinstvenj perspektivi upravljanja bogatstvom

Deset najboljih finansijskih lekcija Džefa Bezosa


Lekcije koje je podelio tokom karijere nisu vredne samo za preduzetnike na visokom nivou i izvršne direktore, već za sve koji žele da unaprede lične finansije.

U nastavku je 10 najboljih lekcija Bezosovih lekcija o novcu koje mogu pomoći u donošenjufinansijskih odluka.

Investicije poput sadnje semena

Bezosovo viđenje investiranja je kao sadnja semena, a svakom semenu su potrebni pravi uslovi da raste i napreduje, a više od svega, potrebno im je vreme. On smatra da prava ulaganja daju konkretne povrate, a ako ste posvetilipažnju i temeljnoistražili svoju investiciju pre nego što se posvetite tome, značajno će povećati vaše bogatstvo. Smatra da da je u ovom segmentu ključ strpljenje i da ne možete žuriti sa žetvom i očekivati velike prinose preko noći.

Odluke na osnovu njihovog značaja

Bezos značajniju vrstu izbora naziva odlukom "Tip jedan". On to upoređuje sa prolaskom kroz jednosmerna vrata. Jednom kada prođete kroz to, nema povratka. Ove odluke treba donositi pažljivo i uz doprinose drugih sa relevantnim iskustvom. Ono što Bezos naziva "drugim tipom" odluke su manje ozbiljne i reverzibilne, kao što je stavljanje novca na štedni račun. Ovo su više kao dvosmerna vrata. Ne trošite previše vremena na razmišljanje o njima, već ih učinite što je pre moguće. Prema Bezosu, odluke tipa dva najbolje donose pojedinci ili male grupe sa zdravim rasuđivanjem.

Neuspeh kao povratnainformacija

Niko ne trči pre nego što prohoda, i nije verovatno da ćete stalno praviti ispravne investicije ili finansijske odluke. Bezos kaže da je ovo deo procesa i da ne možete postići uspeh a da ne doživite nekoliko spoticanja. Ne očekujte da će svaka finansijska odluka funkcionisati onako kako ste se nadali, ali utešite se činjenicom da možete učiti iz svojih neuspeha i koristiti ih da bolje informišete svoje buduće planove i ciljeve.


Novčani tok je presudan

Bezos smatra da novčani tok ključni faktor u građenju finasijskog sistema jer je njime određena buduća vrednostinvesticija ili štednje, kako sadašnjim tako i budućim. On smatra da što se više novca generiše, više može da seuložiili uštedi, pa tako ako možete da povećate svoj budući novčani tok, povećavate dugoročnu vrednost investicija koje možete da uložite.

Prepoznavanje "posla iz snova"

Bilo da planirate da pokrenete sopstveni biznis ili želite da investirate u tuđi, Bezos smatra da je važno znatikako uočitiono što on naziva "posao iz snova". On smatra da takav posao ima četiri glavne karakteristike: mora da ima lojalne sledbenike kupaca koji vole ono što posao radi ili prodaje, mora da ima potencijal da se značajno poveća, mora da obećava visok prinos na kapitalna ulaganja i ima da ima pravi dugoročni potencijal. Preduzeće koje ispunjava sve ove okvire, sasvim sigurno donosi uspeh, smatra Bezos.

Preuzimanje rizika

Na kraju puta, veća je verovatnoća da ćete žaliti za stvarima koje niste uradili više nego za stvarima koje ste uradili, kaže Bezos. i prema njegovom mišljenju, žaljenje će se uglavnom odnositi na propuštene prilike ili stvari koje su ostale neurađene, dok ćete retko zažaliti zanešto što ste pokušali, ali niste uspeli. On smatra da neuspeh obično rezultira naučenim lekcijama, a ne žaljenjem. Zato je kako kaže najbolje ići za svojim ciljevima, nadama i snovima umesto ne preduzimatiakcije i u budućnosti se pitati: "Šta ako?"

Moć "lutanja"

U svom pismu akcionarima Amazona iz 2018, Bezos je raspravljao o temi "intuicije, radoznalosti i moći lutanja". Tu govori o važnosti izdvajanja dovoljno vremena za intuitivno razmišljanje, razmišljanje, spekulacije i udovoljavanje radoznalosti. Ovo "lutanje"često može dovesti do inovativnih rešenja problema, uključujući finansijske odluke a kako kaže novčić može biti moćan alat kada se pravilno koristi. Bezos smatra da je lutanjesuštinska protivteža efikasnosti, a malo neefikasnosti ključno je za postizanje uspeha. Pa zato ukazuje da samo kroz istraživanje i eksperimentisanje možete pronaći inovaciju.

Pronalazak sopstvenog poziva

Otkrivanje i prihvatanje prave strasti u životu - sopstvenog poziva - je kritičan savet koji je Bezos dosledno davao mlađim članovima svog osoblja, njegova tri sina i ćerku. Ova razmišljanja je, između ostalog, podelio tokom Foruma o liderstvu u Predsedničkom centru Džordža V. Buša 2018. godine.

U suštini, Bezos vidi pravi uspeh kao sposobnost da svoju strast pretvori u svoju karijeru, a svako ima strast u sebi koju treba otkriti i prihvatiti za pravi uspeh. "Možeš imati posao, ili možeš imati karijeru, ili možeš imati poziv. I ako možete nekako da shvatite kako da dobijete poziv, pogodili ste džekpot", smatra Bezos.

Znanje vrednosti i cene originalnosti

Bezos se povukao sa mesta generalnog direktora Amazona u julu 2021. godine, iako je i dalje izvršni predsednik Amazona. U svom poslednjem pismu akcionarima u aprilu te godine, on je naglasio važnost očuvanja jedinstvenih kvaliteta koji vas čine originalnim, ali je takođe upozorio akcionare da održavanje te originalnosti može koštati.

"Verzija iz bajke 'budi svoj' je da sav bol prestaje čim dozvolite da vaša posebnost zablista. Ta verzija je pogrešna. Biti svoj je vredno toga, ali ne očekujte da će to biti lako ili besplatno", smatra Bezos. On kaže da iako originalnost može imati stvarnu vrednost, potreban je neprekidan napor da se spreči pritisak usaglašenosti da vam oduzme vaše jedinstvene osobine.

Dugoročno razmišljanje

Prema Bezosu, najbolje je da uvek pazite na svoje dugoročne ciljeve. Pravi uspeh se ne može meriti trenutnim rezultatima, već onim što postignete tokom vremena. Svaka odluka koju donesete treba da ima na umu vaš krajnji cilj, a što dalje gledate u budućnost, to će vaši izbori biti informisaniji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
džef bezos finansijski savet saveti o novcu amazon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana