Tekst objavljen: 30.03.2020 13:55        


U vremenima velikih svetskih kriza poput ove sadašnje izazvane pandemijom koronavirsa ili one finansijske 2008. godine, ekonomisti, centralni bankari i državni zvaničnici neretko kao potencijano rešenje za izvlačenje ekonomije iz neprilika pominju "novac iz helikoptera"

Da li ste čuli  za "novac iz helihoptera"?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio kao jednu od mogućih mera iz ekonomskog paketa pomoći privredi i stanovništvu za ublažavanja posledica krize izazvane virusom Covid-19, da država razmišlja da podeli svim punoletnim građanima po 100 evra, pominjući u tom kontekstu pojam "novac iz helikopetra".

A šta taj pojam, koji je prvi upotrebio ekonomista Milton Fridman 1969. godine, u stvari znači?

"Novac iz helikoptera" je nekonvencionalna monetarna politika, koja se ponekad predlaže kao alternativa kvantitativnom ublažavanju (QE - kada centralna banka kupuje državne i korporativne hartije od vrednosti, kako bi podržala ekonomiju kada je u škripcu sa likvidnošću).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema Fridmanu, centralnim bankama uvek imaju na raspolaganju štamparije novca, pa tako i "bacanje novca iz helikoptera", kao mogući način da podstaknu potrošnju kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta.

Ne radi se, dakle, o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da "novac iz helikopetra" može biti značajno efikasnija mera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac iz helihoptera ekonomska kriza korona virus Milton Fridman centralne banke štampanje novca inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana