Tekst objavljen: 17.06.2024 13:40        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto, kao i stopu na depozitne olakšice na 5,00 odsto i stopu na kreditne olakšice na 7,50 odsto. Šta to znači za građane Srbije koji su zaduženi u evrima?

Da li nas očekuje pad bankarskih kamata? Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač našeg portala



Građani koji otplaćuju kredit u evrima konačno imaju razlog za optimizam. Evropska centralna banka započela je sa ublažavanjem monetarne politike smanjenjem osnovnih kamatnih stopa za po 25 baznih poena. U kojoj meri će se to odraziti na rate kredita?

"Svi zaduženi u evrima dele sudbinu evra i dele sudbinu najčešće euribora, ako su to stambeni krediti, a jesu. Krediti indeksirani u evrima su dominantno stambeni krediti i oni imaju do kraja godine jednu sistemsku zaštitu od strane Narodne banke Srbije, to je odluka kojom je ograničen rast euribora u našem sistemu i neće se mnogo manifestovati na njih promena referentne kamatne stope dinarskog opsega. Evro opseg se dešava u Evropskoj uniji, u evropskoj centralnoj banci, ali i tamo je situacija takva da je tendencija pada euribora i normalizuje se ta finansijska situacija" kaže Dušan Uzelac, portal Kamatica.

Na dobre ekonomske pokazatelje ukazuju iz Narodne banke Srbije. Međugodišnja inflacija u maju usporila je na 4,5 odsto, čime se, u skladu s projekcijama centralne banke, vratila u granice ciljanog odstupanja, a to je tri plus-minus 1,5 odsto.


"Ovo što je uradila Narodna banka Srbije odnosi se pre svega na dinarske kredite, i to dinarske kredite sa promenljivom kamatnom stopom. Kamatna stopa se formira, kod ovih kredita sa promenljivom kamatnom stopom plus kamatna marža. Svi oni koji su ušli u kredite mogu da očekuju, dok ceo taj mehanizam proradi, da će imati smanjivanje svojih kamatnih opterećenja odnosno mesečnih rata" ističe prof. Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ekonomisti smatraju da u narednom periodu ne treba očekivati da će kamatne stope biti dramatično niže. Ipak, poručuju da smo na dobrom početku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad kamatnih stopa dušan uzelac kamatne stope Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana