Zvanični kurs Evra za dan 07.12.20. :: 117.5846 rsd
Tekst objavljen: 19.06.2014 9:00        


Da biste otvorili tekući račun, uzeli kredit, da bi Vam bio odobren dozvoljeni minus ili da biste uzeli kreditnu karticu, neophodno je da popunite Saglasnost za pribavljanje podataka iz Kreditnog biroa i platite naknadu za isto. Banke u Srbiji time smanjuju rizik od kreditiranja klijenata koji su neuredne platiše.

Čemu služi Kreditni biro - baza boniteta klijenata

Kreditni biro je infrastrukturna institucija čije postojanje i korišćenje baze podataka, kojom raspolaže, eliminiše kreditni rizik na finansijskom tržištu.

Baza podataka kreditnog biroa se formira na osnovu pojedinačnih baza podataka članica kreditnog biroa. U većini zemalja sveta postoje institucije kreditnog biroa koji su osnovani od strane države ili uz njenu podršku, a na inicijativu učesnika na finansijskom tržištu.

Ova nacionalna institucija je uvedena kako bi se stvorila transparentnost podataka o bonitetu korisnika finansijskih usluga, kako fizičkih, tako i pravnih lica. Postojanje ove institucije daje dodatnu sigurnost finansijskim institucijama koje koriste njene podatke i samim tim smanjuje cenu njihovih usluga (kamata, provizija, naknada).

Kreditni biro u Srbiji vodi pozitivne kao i negativne podatke koji se brišu iz baze podataka u roku od tri godine, do konačne otplate duga ili obaveze, odnosno nakon prestanka ugovornog odnosa o korišćenju usluge. To znači da ako ste imali kašnjenje u plaćanju kredita duže od 60 dana, bićete evidentirani kao neuredan platiša u naredne tri godine.

U izveštaju Kreditnog biroa, koji koriste banke pri pružanju usluga klijentima, nalaze se svi podaci o korišćenju finansijskih usluga lica.

Ukoliko imate bilo koju vrstu neizmirenih obaveza prema jednoj banci (minus po tekućem računu, neizmirene obaveze po kreditnoj kartici, neotplaćen kredit i sl.), druga banka u kojoj ste podneli zahtev za dobijanje finansijske usluge će to videti u ovom izveštaju. U njemu se nalaze i podaci o broju otvorenih tekućih računa, broju platnih kartica koje koristite i sl.

Podatke o građanima banke dostavljaju Kreditnom birou na osnovu sporazuma potpisanog sa Udruženjem banaka Srbije. Banke mogu koristiti izveštaj Kreditnog biroa samo uz pismenu saglasnost onoga na koga se ti podaci odnose.

2 komentara

 1. User image
  Nebojsa 11.02.2014 19:37

  kakav komentar, danas sam bio do banke SO-GE, da ponovo podnesem zahtev za GOLD karticu na bazi 100% depozita. kazu NE moze imam kasnjenje po karticama od 2009g, ja ih pitam pa kako nije obrisano, a bankarka mi kaze o radi kreditni biro. Ja odem u kreditni biro, a oni mi kazu da moram da ugasim taj racun, KOJI IMAM VEC 15 godina, pa kada prodje narednih 3 gdine, to se nece videti i izvestaju! ja odem ponovo do BANKE a LICNI BANKAR mi kaze da su ovi iz broa ludi.... Pa koje ovde lud, i kako da izbrisem docnju iz 2009 god, iz kreditnog biroa??????

 2. User image
  Rob 20.06.2014 8:36

  @Nebojsa

  Jbga, Srbija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kreditni biro kreditna sposobnost bonitet klijent banke klijenti banke kamatica prava klijenta banke zaštita klijenata banke banke prezaduženost zaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana