Tekst objavljen: 16.07.2014 13:30        


Stvaranje budžeta može da deluje lako- vi određujete koliko od vašeg prihoda treba da se rasporedi na različite troškove svakog meseca. Najbolji budžeti su iskreno određeni i često se ponovo procenjuju.

Bolje sprečiti nego lečiti: Kako da preispitate budžet

Iako je dobra ideja pregledavati budžet češće da bi ste se postarali da pravite najbolje odluke, ako se vaši dugoročni finansijski ciljevi menjaju to zahteva ponovo procenjivanje budžeta. Dobar primer toga je kada odlučite da počnete da štedite da bi ste kupili kuću.

Svrha preispitavanja buždeta jeste da se odredi kako da pametno štedite za nov cilj a da pri tom uživate u vašem načinu života. Evo najčešćih zamki sa kojima se ljudi sa budžetom susreću ali i pojedine uspešne metode poboljšanja budžeta.

Omaške u budžetu

Ako je vaš budžet usmeren samo na sadašnjost, onda nešto ne ide kako treba. Da bi ste se vratili na same osnove budžeta, počnite da pratite trošenje.

Čuvanje računa, pravljenje detaljne tabele, praćenje svih troškova i pregledavanjem svih detalja u vašim izveštajima o kreditnoj kartici može delovati kao gubljenje vremena, ali će vam to pomoći da tačno vidite kuda vaš novac odlazi. Takođe postoje nekoliko sajtova i aplikacija za smart telefone koji vam u tome mogu biti od pomoći.

Čest problem na koji možete da naletite jeste potcenjivanje vašieg trošenja. Iako su neki troškovi fiksni, drugi variraju te je najbolje da precenite kako će isti uticati na vaš budžet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Još jedna velika greška jeste ostavljanje prostora za osnovne stvari u vašem budžetu i neuračunavanje novca za nepredvđene ili specijalne prilike. Često se dešava da iskrsne neki rođendan ili venčanje. Ako ste pripremljeni za takve troškove vaše budžetiranje ići će glatkije. Taj novac nije baš fond za nepredviđene situacije već je za „druge“ troškove u životu za koje znate da će se ponekad pojaviti ali ne znate tačno kada.

Ako imate dodatni prihod koji se nije koristio svakog meseca, možete ga dodati ušteđevini čime ćete biti bliži vašem dugoročnom cilju.

Raščlanjivanje budžeta

Ponekad pomaže da nivelišete prilikom stvaranja budžeta. Jedno od najšire rasprostranjenih nivelicaja jeste 50-30-20 od potreba, želja i štednje. To znači da ćete morate da odredite koji troškovi se računaju kao potrebe, koji kao želje, a da pri tom ostavite mesta za štednju u svom budžetu.

Onda kada budete pratili svoje trošenje i reorganizovali budžet, morate se držati istog. Iako to deluje lako, takođe je lako ponovo skliznuti s puta ili pokušati da držite korak sa ljudima oko vas koji previše troše. Važno je da naučite da trošite novac na način koji je najbolji za vas, bez obzira šta drugi rade.

Što se više posvetite vašim odlukama u vezi sa budžetom, brže ćete ostvariti vaše dugoročne finansijske ciljeve.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
životni troškovi troškovi života kućni budžet budžet za kuću novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana