Tekst objavljen: 24.01.2013 13:33        


Zlato je u Hrvatskoj postalo roba, novac i sredstvo trampe. Tako bi se mogla protumačiti ponuda zlata na domaćem tržištu, koja prolazi relativno neprimećeno od strane vlasti već dve godine.

Zlato u Hrvatskoj roba, novac i sredstvo trampe

Kao roba zlato se vrlo lako može prodati i dobiti dobar novac. Doduše, cena grama zlata u otkupu je pala nakon Nove godine i sada iznosi oko 150 kuna po gramu 14-karatnog zlata.

Zlato se otkupljuje u gotovo svakoj zlatari, a otkupnih je stanica u dve godine otvoreno oko 400 po čitavoj Hrvatskoj pa su prisutne i u malim mestima. Prodaje se brzo, jednostavno, a otkupljivač pre isplate novca traži od klijenta ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument.

I dok posao s otkupom cveta, a građani prodaju svoje porodično blago, zlatari moraju da nude popuste da bi prodali i najmanje komade nakita. Procenjuje se da je u poslednjih nekoliko godina rasta cene zlata prodaja nakita pala za 80 posto što je bilo podstaknuto i porezom na luksuz koji je povećavao maloprodajnu cenu nakita za 30 posto, koliko je iznosila stopa poreza.

Može se zlatom i trampiti. Novi komad nakita za stari. I tu valja pripaziti, jer u slučaju zamene otkupljivač nudi povoljniju cenu za prodanu robu, ali ne odobrava popust na kupovinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otkup zlata trgovac zlatom trgovina zlatom zlato Hrvatska ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana