Tekst objavljen: 06.02.2013 12:00        


Direktne strane investicije u zemljama regiona, prema bečkom Institutu za međunarodne ekonomske studije, posle više godina opadanja u 2011. su povećane za 26 odsto, ali se ne očekuje da će se zadržati na tom nivou.

Želite da budete Albanac, Rumun, Bugarin? Evo kako

Više zemalja jugoistočne Evrope u nastojanju da privuku strane investicije, omogućilo je strancima koji ulažu velike sume da steknu njihovo državljanstvo.

Nuđenje državljanstva, prema ocenama ekonomskih analitičara, posebno je privlačno investitorima iz Azije koji imaju problema da putuju u Evropsku uniju, pošto balkanske države imaju bezvizni režim sa zemljama Unije. U Crnoj Gori je ta mera ukinuta pošto je svrgnuti tajlandski premijer Taksin Šinavatra dobio državljanstvo iako je u svojoj zemlji optužen za korupciju.
Rumunija je prva omogućila davanje državljanstva investitorima i to još pre nego što je kriza pogodila region. Rumunsko državljanstvo može dobiti stranac koji u toj zemlji legalno živi najmanje osam godina ili je najmanje pet godina u braku s osobom s rumunskim državljanstvom.

Taj period može biti prepolovljen ako je reč o poznatoj osobi ili investitoru koji je uložio najmanje milion evra.

Makedonija, koja je 2012. prema izveštaju bečkog instituta pretrpela pad od 30 odsto u investicijama, predložila je amandman na zakon o strancima koji nudi državljanstvo svakom ko investira najmanje 400.000 evra i otvori najmanje 10 radnih mesta. Stalan boravak može dobiti stranac koji uloži više od 40.000 evra u nekretnine.

Albanska vlada je nedavno izmenila zakon o državljnstvu za naturalizaciju stranaca u slučajevima kada "Albanija ima naučne, ekonomske i kulturne interese". Prema tom zakonu, svako ko pokaže da je investirao više od 147.000 evra, može dobiti albanski pasoš.

Očekuje se da sličnu meru usvoji i bugarski parlament, pošto je predložen amandman o podnosiocima zahteva za državljanstvo koji ulože najmanje 250.000 evra u bugarske kompanije povezane s industrijom, infrastrukturom, saobraćajem ili turizmom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strani investitori strane investicije državljanstvo kriza rumunija Bugarska albanija makedonija Crna Gora cg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana