Tekst objavljen: 11.09.2013 17:30        


Centralna banka Engleske razmatra mogućnost da nakon 300 godina papirne novčanice zameni plastičnim. Prema njihovim zaključcima novčanice od posebnog polimera su čistije, sigurnije i trajnije.

Zbogom papiru, Britanija uvodi plastične funte

Pružaju mogućnost specijalnih bezbednosnih funkcija koje bi onemogućile njihovo falsifikovanje. Na ovaj način bi se znatno produžio i životni vek novčanica, pa bi tako umesto dve, koliko sada traje, novčanica od pet funti mogla da traje do pet godina.

Protekle tri godine Banka Engleske istražuje prednosti polimera u odnosu na papir. Sledi dvomesečna turneja širom zemlje sa uzorcima, kako bi ocenili podršku javnosti. Konačna odluka o uvođenju novčanica od nove vrste materijala očekuje se u oktobru.

Sama promena materijala trebalo bi da dovede i do smanjenja dimenzija. Prva polimerska funta biće ona sa likom Winstona Churchilla (£5) i očekuje se ne pre 2016, nakon čega će uslediti promena banknote od 10 funti na kojoj je lik Jane Austen.

Ukoliko se odluči na promenu, Velika Britanija pridružiće se listi od 20 zemalja koje izrađuju novčanice od polimera, uključujući Kanadu, Australiju, Meksiko, Singapur, Fidži.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana