Tekst objavljen: 01.03.2013 16:40        


Evropski bankari ubuduće neće moći da se nadaju nepristojno visokim bonusima kojima ih je Božić Bata, bez obzira na poslovne rezultate, tradicionalno nagrađivao i tokom godina globalne krize 2007–2009.

Zavrnuta slavina bankarima: Nema više milijardi

Po predlogu koji će 5. marta dalje razmotriti ministri finansija EU, bankari će za svoje lične poslovne poduhvate moći da prime nagradu u visini od najviše jedne godišnje plate.

Pod izuzetnim uslovima primiće bonus od dve godišnje plate, ali samo uz pismeno odobrenje 75 odsto deoničara finansijske institucije za koju rade.

Motivi Brisela su jednostavni: pohlepni bankari spremni na ogromne finansijske rizike primali su godinama neopravdane i raskalašno visoke bonuse.

Uprkos skromnim finansijskim rezultatima i brojnim skandalima, britanski bankari su, recimo, na kraju 2011. sebi podelili 13,9 milijardi funti.

EU je istovremeno, da bi spasla bankarski sektor od njegovih finansijskih pustolovina, na račun lakomislenih finansijskih institucija od 2008. upumpala oko 2.000 milijardi evra novca budžetskih obveznika.

Najveći protivnik smanjivanja bonusa je London, vodeći finansijski centar EU sa oko 700.000 zaposlenih u bankarskom sektoru. Najuspešniji bankari u Sitiju neretko zarađuju i pet miliona funti godišnje, a bonusi su donedavno premašivali 10 njihovih godišnjih ličnih dohodaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija banke banka ekonomska kriza bankari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana