Tekst objavljen: 05.03.2013 12:50        


Nakon što se više od 150 svetskih ekoloških organizacija obratilo Evropskoj banci za obnovu i razvoj i zatražilo da ne odobri kredit od 40 miliona dolara, zaustavljen je projekat koji je trebalo da omogući kompaniji Monsanto širenje na tržište Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske, Mađarske, Ukrajine i Turske.

Zaustavljeno širenje Monsanta na Hrvatsku i Srbiju

Taj projekat bi američkoj kompaniji poslužio da se zaštiti od rizika nemogućnosti ovdašnjih poljoprivrednika da plate seme i ostale proizvode naručene od Monstanta.

Američkog biotehnološkog giganta Monsanto često nazivaju 'sečem smrti', a nedavna istraživanja su otkrila da Monsantov GM kukuruz stvara mutante insekte koji razvijaju posebnu otpornost kao rezultat masovnog korištenja GMO proizvoda.

Zbog mutiranih insekata poljoprivrednici su prisiljen da koriste sve više pesticida, a Monsanto nije samo najveći proizvođač GM proizvoda nego ujedno i glavni proizvođač pesticida za zaštitu njih.

Za april ove godine najavljen je i referendum na kojem će se 500 miliona građana zemalja EU izjasniti jesu li za GMO ili ne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
monsanto EBRD GM hrana GMO genetski modifikovana hrana poljoprivreda zdrava hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana