Tekst objavljen: 31.01.2013 13:33        


Zaposleni u trgovini, pogotovo velikim trgovačkim centrima, nažalost, su jedni veliki robovi, kažu hrvatski radnici koji već godinama rade u trgovačkim centrima.

Zaposleni u trgovini - moderni robovi

Naime, Udruženje trgovine pri Hrvatskom udruženju poslodavaca insistira na otkazivanju Kolektivnog ugovora za zaposlene u trgovini čija je plata ionako premala.

Bojana Percan iz Sindikata trgovine Hrvatske potvrdila je priču gospođe kao uobičajenu radničku priču iz velikih trgovačkih centara dodajući da je situacija čak i gora. - Sve prisutnije je nasilje i trećih osoba prema prodavcima. Od slobodnih dana radnici imaju jedino Božić i Uskrs, previše je neplaćenog prekovremenog rada, sve manje su sa svojim porodicama, strada im zdravlje… I sami vidite koliko su i psihički i fizički opterećeni - kazala je Percan, koja je uverena da će ovom najavom otkaza HUP-a kolektivnog ugovora za delatnost trgovine, kupovna moć prodavača, skladištara, blagajnika biti još niža, a istim se stvara “radno aktivno siromaštvo”.
Prema podacima Sindikata trgovine Hrvatske plata iznosi u proseku tek 2.900 kuna, oko 400 evra. Inače, prosek plata u supermarketima u Srbiji iznosi oko 22.000 RSD bez menadžerskih plata, što je tek katastrofalnih 200 evra.

- Najveći problem u toj celoj priči je plata koja se nije menjala zadnjih deset godina, neisplaćivanje prekovremenih sati, kao i rad nedeljom u pravilu u popodnevnim satima koji najčešće nije plaćen kako bi trebalo - ispričala je prodavačica.

Rad u jednom velikom trgovačkom centru, kazala je, zahteva jako puno psihičke i fizičke snage.

- U principu, jedan radnik tokom svoje smene prenese od 5 do 6 paleta robe, a to nije mala količina. Blagajnica prebaci preko svojih ruku tonu do tonu i po robe. A otkazivanjem kolektivnog ugovora gubimo sve dodatke – za minuli rad, plaćeni prevoz, plaćene prekovremene i rad nedeljom - ističe prodavačica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnici zaposleni prodavnice trgovci Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana