Tekst objavljen: 25.03.2013 11:00        


Kipar je na dramatičnom sastanku sa ministrima finansija evrozone tokom noći dogovorio paket pomoći od 10 milijardi evra, koji će sprečiti kolaps i izlazak te zemlje iz evrozone.

Zaplena milijardi od ruskih tajkuna spasila Kipar

Paket ne podrazumeva oporezivanje bankarskih depozita manjih od 100.000 evra, ali će zato velike štediše, mahom ruski bogataši, biti na udaru žestokog jednokratnog poreza i zamrzavanja sredstava. Mediji spekulišu da će jednokratni porez biti između 25 i čak 40 odsto.

Istovremeno, poglavar kiparske pravoslavne crkve Hrizostom, koji je već ponudio crkvenu imovinu kao zalog za otplatu kiparskog duga, poziva ruske biznismene da ne odlaze sa Kipra i traži da se sudi sadašnjem i bivšim ministrima finansija i bankarima, jer su zemlju doveli u tragičnu situaciju. - Treba sve da ih kaznimo - rekao je on.
Ocenjuje se da će mere na duži rok posredno dodatno produbiti krizu u zemlji i povećati nezaposlenost, a potrese će svakako izazvati i odnos prema bogatašima koji svoj novac drže u ovom "poreskom raju".

Procenjuje se da na Kipru ima oko 20 milijardi evra ruskog novca, od čega će oko četvrtina biti konfiskovana kada se novi paket primeni.

Druga najveća banka u zemlji Laiki banka biće praktično ugašena i podeljena na "dobru" i "lošu" banku - ona sa zdravim potraživanjima spojiće se sa Bankom Kipra.

Istovremeno, kiparska centralna banka uvela je novo dnevno ograničenje na podizanje novca sa bankomata dve najveće banke u zemlji, koje iznosi 100 evra, a sa ciljem da se spreče građani da naglo povuku svoje depozite.

Banke na Kipru su i dalje zatvorene. Transferi novca su blokirani, a sa bankomata se povremeno može podići tek 100 evra, što situaciju čini još kritičnijom. Preduzeća nisu u mogućnosti da isplate dobavljače niti da prime novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Кlara Banny 03.10.2013 21:31

    Пажња свим зајмотражиоцима!!
    Поздрав ,

    Да ли вам треба кредит ? Да ли сте заинтересовани да добијемо било коју врсту кредита ? Или сте финансијски су забринути. Да ли имате дуг исплати ? Ми дају кредите у било који део света . Наше каматне стопе кредита је 3 % по поништи са преносивог трајања у зависности од локације и кредитном статусу . Да бисте добили кредит данас Контактирајте нас путем е-поште на адресу фирме : klarabannyfinance@gmail.com

    НАПОМЕНА : Ми се даје минимум 500,00 америчких долара / евра домаксимума од 50.000.000,00 америчких долара / евро, ИТД Кредит захтев мора бити наведено у америчким доларима или евра, а сваки други користи валути .

    Контакт : klarabannyfinance@gmail.com : за кредит данас , ми смо на услузи .

    Срдачан поздрав ,
    Кlara Banny
    Менаџер у сарадњи

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar kriza evrozone ekonomija ekonomska kriza dužnička kriza bankrot kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana