Tekst objavljen: 08.04.2013 8:30        


Pošto i nas pogađa kriza u evrozoni, okrećemo se novim izvorima finansiranja. Država sada „barata“ sa dolarima iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zapad u krizi, Srbiji milijarde stižu sa istoka

Ako izuzmemo zaduženje kroz državne evroobveznice vredne 1,5 milijardu dolara, koje su u februaru prodate na međunarodnom finansijskom tržištu, svi drugi krediti Srbiji stižu sa - istoka.

Najsvežiji je ruski kredit koji je srpski ministar finansija Mlađan Dinkić dogovorio u iznosu od 500 miliona dolara za podršku budžetu. Rusija je odobrila Srbiji i 800 miliona dolara za modernizaciju srpskih železnica.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stiže 400 miliona dolara kredita od razvojnog fonda Abu Dabija, za razvoj srpske poljoprivrede. Još 400 miliona dolara iz iste države stiže u vidu zajedničkog ulaganja sa našom zemljom.

Pronađen je i strateški partner za Jat - kompanija Etihad, koja bi trebalo da postane vlasnik 49 odsto kapitala našeg avio-prevoznika.

Razgovori ministra finansija sa jednim od najvećih investicionih fondova na svetu, koji raspolaže kapitalom od 1,3 triliona dolara "Abu Dhabi Investment Authority“, nagoveštava mogućnost novih ugovora u nekoliko krupnih industrijskih projekata u Srbiji.

Očekuje se da u Srbiju uskoro stignu i predstavnici kompanije Mubadala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ujedinjeni arapski emirati emirati rusija zaduživanje zaduženje Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana