Tekst objavljen: 10.04.2013 11:50        


Ovih dana raspravlja se kako namiriti srpski Javni servis. Licitiralo se da li ćemo RTV pretplatu plaćati putem računa za struju (kao do sada), kroz račune za porez ili iz budžeta. Ovo poslednje predlog je državnog vrha. A kako je u regionu?

Za neplaćanje TV preplate plene domaće životinje

U BiH postoje tri javna servisa, a pretplatu naplaćuju putem računa za fiksni telefon, a oni koji nemaju fiksini telefon ovu na Balkanu omraženu taksu plaćaju putem odvojenih priznanica.

Zbog duga za pretplatu u BiH zaplenili svinju i kobilu

Direktor Federalne novinske agencije FENA smatra da građani i jesu i nisu zadovoljni što iskazuju i (ne)plaćanjem pretplate, iako je izbegavanje ovog danka prekršaj i može se biti oglobljen materijalno.
- Tako je pre dve godine zabeležen slučaj da su sudovi po osnovu duga u Derventi neplatišama seljanima oduzeli svinju i kobilu! – seća se Faruk Borić.
"Dnevni avaz" je pisao da je Dušanki Adžić iz Dervente zaplenjena svinja težine 30 kilograma, a njenom sugrađaninu kobila stara 30 godina:
- Svinju Adžićeve je RTRS 'kao najbolji ponuđač' kupio za 12 maraka i potpisao da će, po preuzimanju kupljene stvari, u celosti biti namireni svi dugovi (od oko 12 evra).
Interesantno je da se u BiH zapravo ne plaća taksa za program javnih servisa, nego taksa na posedovanje radijskog i televizijskog prijemnika.

I građani BiH smatraju da je plaćanje RTV takse još jedna pljačka države za uslugu koja im je nametnuta i za program koji manje-više ne gledaju. Procena je da je za prva tri meseca ove godine naplata na nivou cele BiH bila oko 55 odsto.

Radiodifuzna pretplata u Crnoj Gori ukinuta je još 2008. godine zbog, pre svega, neefikasne naplate. Pre toga taksa za državnu televiziju je godinama plaćana uz telefonski račun. Sve do prodaje crnogorskog Telekoma.

U Hrvatskoj javni RTV servis finansiraju građani. Pretplatu plaćaju putem posebnih uplatnica, a iz budžeta mogu biti finansirani samo projekti.

Ne “žulja” Hrvate obaveza plaćanja ove dažbine, ali im smeta iznos na računu. Iako imaju standard bolji od Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije, građani Hrvatske smatraju da je taksa od 10,5 evra previsoka.

Protestu se pridružio i veliki broj medija u Hrvatskoj. Tako je u Narodnom listu osvanuo članak u kojem se do detalja objašnjava kako ne plaćati RTV pretplatu.

- Najpre odjavite TV uređaj dopisom na adresu HRT-a, obavezno sa povratnicom na kojoj ćete čitko napisati: “Ja XY, dana (upisati datum) odjavljujem svoj televizor marke (navesti marku) iz razloga jer ne želim više da pratim program HRT-a – piše Narodni list.

U nastavku se preporučuje da ne treba plaćati taksu ni kada dođe uterivač duga, jer nema pravo da uđe u vaš stan. Narodni list poručuje i da opomene treba ignorisati, jer one “služe samo za zastrašivanje”...
izvor: S media

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
RTS Radio-televizija Srbije televizija tv pretplata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana