Tekst objavljen: 29.04.2013 8:30        


Vlada još nije odlučila, ali licitiranje sa zainteresovanim kupcima nagoveštava da bi Telekom Srbija uskoro mogao ponovo da se nađe u „izlogu“. Uz to, ministar Mlađan Dinkić kaže i da „sa svih strana sveta“ ima zainteresovanih i da će se posle praznika znati odluka.

Za i protiv novog pokušaja prodaje Telekoma Srbija

Profesor Mlađen Kovačević veruje da „zlatnu koku“, u ovom slučaju Telekom, ne treba prodavati.

- Nije još vreme za prodaju - kaže profesor Kovačević i dodaje da država treba da zadrži većinsko učešće u Telekomu a "ako ga prodamo, taj novac ćemo pojesti kroz budžet".

- Kada se privatizuje, novi vlasnik će smanjiti broj radnika za trećinu i povećati cene. Kada prodamo sve „zlatne koke“, počećemo da prodajemo zemlju. Argument onih koji su za prodaju je da će država upravljanjem uništiti te kompanije. Češki Čez je najprofitabilnija kompanija u tom delu Evrope, a država je vlasnik 70 odsto. Postavili su moćan menadžment. To možemo i mi da uradimo. Da dovedemo na nekoliko godina menadžment iz inostranstva - kaže on.

S druge strane, Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, smatra da će Telekom iz godine u godinu biti sve manje profitabilan. Delom baš zato što je državni, a delom i zato što su najbolji dani telekomunikacionih kompanija - prošli.

- Telekom ima konkurenciju tako da ne postoji razlog da se ne proda. Verujem da će mu, ako ostane u vlasništvu države, padati tržišni udeo. Kompanije iz telekomunikacija više ne zarađuju kao pre dve decenije ili početkom veka. Udeo će mu padati i zato što ima višak zaposlenih, a i država nameće kvazifiskalne obaveze, kao što su razna sponzorstva. Državi daje i polovinu profita, umesto da ulaže u dalji razvoj. To ga usporava, a njegovi konkurenti ulažu sve više i ne moraju da imaju previše zaposlenih. I korporativno upravljanje ranijih godina nije bilo na pravom nivou. To što daje u budžet svake godine je veoma malo u odnosu na zaradu od prodaje - navodi on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Telekom Srbija telekomi telekomunikacije najveće kompanije privatizacija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana