Tekst objavljen: 11.09.2012 10:21        


Predstavici Elektroprivrede Srbije (EPS) i nemačkog energetskog koncerna RWE potpisali su u Berlinu, u prisustvu potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića, nemačkog vicekancelara Filipa Reslera i srpske ministarke za energetiku Zorane Mihailović, Memorandum o razumevanju za stratešku saradnju.

Vučić: Nemci će nam graditi 'Nikolu Teslu 3' (foto: tent.rs)

Potpisivanjem ovog dokumenta srpska elektroprivreda je za partnera dobila ovaj koncern iz Esena, jedan od najvećih u Evropi, čije se investicije mere milijardama i čija je poslovna orijentacija zaokret od nuklearne ka obnovljivoj energiji, ne samo u strategiji na domaćem, već i na inostranom tržištu.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle potpisivanja Memoranduma da očekuje značajno produbljivanje saradnje dve zemlje u oblasti energetike, ali i drugim oblastima.

Srbiji treba nemačka tehnologija

Prvi čovek nemačkog energetskog koncerna RWE Peter Terium je u Berlinu rekao da Srbija ima velike potrebe za modernom tehonologijom u oblasti elektrana.
- Istovremeno tu postoji kako u konvencionalnoj oblasti tako i u oblasti obnovljive energije još puno resursa, i tu strateški važnu polaznu poziciju želimo mi da koristimo zajedno sa našim partnerom EPS-om - rekao je on.


- Nemačka strana je insistirala na funkcionisanju pravne države i postojanju dobrih uslova za investitore. Ono što smo mi mogli da tražimo je da Nemačka što pre krene u realizaciju ovog Memoranduma, da završimo sve u vezi sa birokratskim procedurama u najkraćem roku i da krenemo u gradnju Termoelektrane Nikola Tesla 3, što je za nas od životne važnosti - izjavio je Vučić.

On je ukazao da iza Memoranduma o energetskoj saradnji ne stoji samo EPS, nego i cela Vlada Srbije.

- To znači da smo završili ko će da gradi hidroelektrane na Moravi i Termoelektranu Nikola Tesla 3 - dodao je Vučić.

Vučić je objasnio da je ogromna razlika između Memoranduma koji je danas potpisan i sličnog dokumenta iza kojeg je pre tri godine stajao EPS i nadležno ministarstvo, a ne Vlada Srbije.

- Sada je Vlada Srbije donela odluku o strateškom partnerstvu u izgradnji objekata hidoroenergetskih i termoelektrane Nikola Tesla 3. Mislim da je to ogromna razlika. To pokazuje ne samo posvećenost, već da je posao sklopljen, završen i da ostaju detalji za stručnjake iz EPS-a i RWE da se dogovore i da na najbrži način izvedu to - rekao je on.

- Bio bih nesrećan, nezadovoljan i odgovoran ukoliko bi ovo što smo danas potpisali imalo istu sudbinu, kao prethodni dokument, koji je ostao mrtvo slovo na papiru - zaključio je Vučić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka Aleksandar Vučić TE Nikola Tesla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana