Tekst objavljen: 27.09.2013 15:00        


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se vodi istraga o slučaju Zagrebačke banke i da će javnost biti obaveštena o rezultatima.

Vučić: Istražićemo šta se desilo sa Zagrebačkom bankom (Medija centar Beograd)

Poslednjih dana domaći mediji spekulišu da se može dogoditi da Srbija ostane bez vlasničkog udela od najmanje dve milijardi evra u Zagrebačkoj banci.

Prema izvorima "Danas konferencijskog centra", privatizacija Zagrebačke banke d.d. nikada nije sprovedena po zakonskim propisima Hrvatske, nego u svojevrsnom vakuum prostoru od 1989. do 1990. tako da izvorni suvlasnici Zagrebačke banke - Republika Hrvatska i Republika Srbija do današnjeg dana nisu isplaćene, niti obeštećene za udele u osnivačkom kapitalu banke.
Ministar građevine Velimir Ilić izjavio je ranije da je Srbija "svojom krivicom ostala uskraćena za oko dve milijarde evra, koliko su vredele njene akcije u trenutku privatizacije Zagrebačke banke 29. decembra 1989.", a u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid navodi se da se Srbija dopisom javnog pravobranilaštva Opštem građanskom sudu u Zagrebu 2008. praktično odrekla prava na akcije u toj banci.

Javno pravobranilaštvo Srbije, međutim, demantovalo je te navode i tvrdi da rešenje Pravobranilaštva, kojim se Srbija odriče akcija - ne postoji, da nikada nije ni doneto, a da je ministar Ilić dokumente pogrešno protumačio, dok ekonomisti ističu da kapital od dve milijarde evra trenutno nema nijedna banka u Srbiji.

Pravobranilaštvo precizira da je spor pred sudom u Zagrebu gradjanska parnica u kojoj Srbija nije stranka, te da se on ne tiče utvrđivanja vlasništva Jugobanke u Zagrebačkoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana