Tekst objavljen: 19.02.2013 13:08        


Umesto minusa i do tri plate, banke u Hrvatskoj će ubuduće građanima moći odobravati skupe kredite na tekućim računima samo do iznosa mesečne plate, piše Jutarnji list.

Vlada Hrvatske ograničava samovolju banaka

Ministar finansija Slavko Linić odlučan je u nameri da “ograniči samovolju banaka” i želi zakonom propisati način izračunavanja kamatnih stopa. Postojeći Zakon o kreditnim institucijama nije na odgovarajući način definisao ovo područje, što je bankama ostavljalo prostor da same određuju visinu kamatnih stopa.

Ali, nakon donošenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, Jutarnji list navodi da bi Ministarstvo finansija donelo jasnu proceduru izračunavanja kamatne stope. Kao jedna od ideja spominjalo se i onemogućavanje bankama da menjaju kamatne stope na dugoročne kredite prvih godinu dana.

Prema pisanju lista ovim promenama neće biti zadovoljne banke, koje prema mišljenju jednog bankara nisu u skladu s direktivama Evropske Unije, dok kada je reč o minusima,“time će na gubitku više biti građani”.

Što se građana tiče, list navodi da mnogi građani sigurno neće biti srećni zbog smanjivanja minusa, ali sigurno je da će se neće buniti zbog ograničavanja slobode bankama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska banke banka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana