Tekst objavljen: 11.03.2013 16:29        


Priroda proizvodnje čipova je jako intenzivna po pitanju istraživanja i razvoja. Još od 70-tih godina prošlog veka ta industrija poštuje Murov zakon: da se svake dve godine udvostruči kapacitet čipa - kaže Jasna Matić iz Ministarstva finansija i privrede.

Visoka tehnologija Srbiju spasava

Ona objašnjava da je stepen inovacija ogroman i jako je bitno da se u proizvodnom procesu stalno sprovode unapređenja i inovacije.

- Mi još uvek nismo imali te detaljne razgovore o tome šta bi konačno bilo u Srbiji, recimo, u početnim fazama. Bitno je to što mi imamo načelnu spremnost naših univerziteta da se otvaraju posebni smerovi, obrazovni profili, predmeti koji bi se bavili upravo tom primarnom proizvodnjom čipova, što mi do sada nismo razvijali i školovali. Mi imamo dosta stručnjaka u oblasti programiranja, tzv. softveraša, ali ne u samoj proizvodnji. Jer, tu su potrebne i neke druge struke, nisu samo programeri i elektrotehničari, nego više tehnolozi, fizičari i drugi. Unapređenje IT u Srbiji bi za nas bila sjajna razvojna šansa.

Kada govorimo o mogućnosti razvijanja proizvodnje čipova u Srbiji, pogotovo posle najave da je kompanija Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovana da kod nas gradi fabriku čipova (investicija teška četiri milijarde dolara) Matić potvrđuje da je nezaobilazno da razvijamo nove materijale i nanotehnologije.

Ona podseća da je u okviru velikog programa investicija u nauku u Srbiji, započetog pre par godina, planiran i jedan projekat izgradnje nanocentra. Na njemu se već radi i, kaže, to je jedan od elemenata koje ćemo prikazati investitorima iz Abu Dabija i nada se da ćemo dobiti povoljnu ocenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ICT IT kompanije it industrija hardver Srbija informatičari programeri mubadala jasna matić investicije softver

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana