Tekst objavljen: 18.02.2013 7:28        


Ova godina je u finansijskom sektoru počela vrlo obazrivo. Podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije govore da se ukupna suma januarskih kredita za privredu i stanovništvo zaustavila na 2.184 milijarde dinara

Više kredita vraćeno bankama nego što je uzeto

To je 3,1 odsto manje nego u decembru. Glavni razlozi su recesija, pad standarda građana, gašenje Nove Agrobanke i oprez koji sve finansijske kuće pokazuju kod odobravanja novih zajmova.

Najveći pad kredita zabeležen je kod preduzetnika – 3,9 odsto, odnosno 109,68 milijardi. Sledi privreda s padom od 3,5 odsto, gde se ukupna suma zaustavila na 1.487 milijardi dinara. Stanovništvo je opet bilo bolje, ali je i tu zabeležen pad od 2,1 procenta, a suma zajma je krajem prošlog meseca bila 587,14 milijardi. Drugim rečima, ko može, trudi se da na vreme otplati kredit i ne ulazi u nove aranžmane.

To potvrđuju i podaci o kašnjenju u servisiranju obaveza. Krajem 2012. učešće docnje kod svih kategorija bilo je 13,7 odsto u ukupnoj sumi kredita, a koncem januara palo je na okruglo 13 procenata.

– Podaci o zajmovima jasno govore da je Srbija u recesiji te da je privredna aktivnost u padu – kaže stručnjak dr Siniša Ostojić, dok Mališa Đukić sa Beogradske bankarske akademije objašnjava da "dok se ne stvore uslovi za rast privredne aktivnosti, ne možemo očekivati ni povećanje kreditne aktivnosti".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija zaduživanje otplata kredita kašnjenje u otplati kredit krediti banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana