Tekst objavljen: 26.10.2012 10:07        


Dugovi za kamatu zbog neplaćenih poreza više nisu opterećenje za Valjevsku pivaru. Naime, Vlada Srbije otpisala je oko 950 miliona dinara tog duga, pa je ova firma postala potpuno likvidna.

Valjevska pivara će preživeti, postaje državna

Predviđeno je da se polovina od oko dve milijarde dinara ukupnog duga Valjevske pivare delom namiruje konverzijom u državni kapital. Oko 950 miliona dinara za kamate reprogramira se na pet godina, uz reprogram od 365 dana i otplatu na 48 mesečnih rata.

Božić ističe da država narednih meseci treba da odluči hoće li i dalje biti vlasnik, ili će Valjevska pivara biti ponovo privatizovana, prodata. Ako se odluči na privatizaciju, naglašava, postoje svi uslovi da se pronađe kvalitetan strateški partner. "Smatram da bi eventualni strateški partner trebalo da se obaveže da neće da ugasi brend. Odnosno, da će „valjevsko pivo“ i dalje da se toči u krigle na zadovoljstvo ljubitelja ovog pića", kaže Božić.
- Pokazali smo da firma može uspešno da radi, kao i da je valjevsko pivo odličan brend, jedan od najvećih ne samo u gradu, već i regionu i ima dobru prođu na tržištu - kaže Zoran Božić, v. d. direktora Valjevske pivare.

Valjevskoj pivari, međutim, nedavno je pretio stečaj, koji je predložila Poreska uprava, jer izmirenje duga nije počelo 31. januara, kada je bilo predviđeno. Privredni sud u Valjevu pokrenuo je prethodni stečajni postupak, koji je obustavljen, s obzirom na to da je sredinom septembra Poreska uprava povukla svoj predlog.

Predloženo je, naime, da se dug pivare otpiše, jer je nakon konverzije potraživanja Valjevska pivara postala državna firma, a po usvajanju Plana reorganizacije nastavila je uspešno da posluje, uveća proizvodnju i omogući redovnu isplatu zarada.

- Deo poverilaca izmiren je kroz konverziju i otpis kamate. Potraživanja ostalim poveriocima biće isplaćena kad bude počeo da se sprovodi Plan reorganizacije, odnosno do marta naredne godine, za šta smo već obezbedili potrebnih četiri miliona dinara - kaže Božić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pivo preduzeće valjevo podržavljenje valjevska pivara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana