Tekst objavljen: 11.03.2013 12:30        


Tačno 15. marta ističe rok za prijavljivanje poreza na dohodak građana. Do tog datuma svi koji su zaradili bar dinar više od trostruke prosečne plate u Srbiji za 2012. (više od 2.067.480 dinara) treba da podnesu poresku prijavu.

Uskoro: Ko je najviše zaradio u Srbiji tokom 2012.

Ovaj porez svake godine u Srbiji prijavi oko 20.000 građana, a još oko hiljadu poreznici otkriju prilikom provera.

Uporedo sa prijavljivanjem poreza na dohodak u toku je i prijavljivanje vezano za unakrsnu proveru imovine. Prijavu treba da podnesu svi koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara i to do kraja ovog meseca. Do sada se poreskoj upravi javilo njih 68. Prilično skromna brojka, za sada, a vreme polako ističe.
Tako je prošle godine porez na zaradu u 2011 najviše platio Beograđanin koji je u poresku prijavu upisao sumu od čak 185,3 miliona, što će reći da je zarađivao 15,4 miliona mesečno.

U Vojvodini je po zaradi za pretprošlu godinu najbolji bio žitelj Novog Sada sa sumom od 166 miliona dinara. On je mesečno inkasirao 13 miliona.

Bogati nisu obavezni da unesu zanimanje a i kada to učine ono mnogo ne govori. Najviše je među bogatima pravnika i ekonomista, zaluta tu poneki inženjer ili lekar.

Građani koji su zaradili lane od pomenute sume od preko dva miliona pa do šestorstrukog srpskog proseka, platiće porez po stopi od 10 odsto. Ko je premašio prosek puta šest i zaradio bar 4.134.960, ima progresivnu stopu pa će mu se na osnovicu za plaćanje računati stopa od 15 procenata.

Bogati imaju pravo na olakšice, pre svega lični odbitak, odnosno za izdražavanje samag sebe, to je 40 odsto plus po 15 procenata za svakog izdržavanog člana porodice. S tim što ove olkašice u zbiru ne smeju preći 50 odsto osnovice za oporezivanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2012. Srbija zarada zarade plate visoke plate plata najveće plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana