Tekst objavljen: 08.04.2013 12:12        


Šeron Konor postala je jedna od najnesrećnijih žrtava kiparske bankarske krize. Njenih 183.000 eura – dobijenih prodajom kuće – sada su joj van domašaja pošto ih je uplatila u Banku Kipra 15. marta u vreme ručka, objavio je britanski Guardian.

Upoznajte najnesrećniju žrtvu kiparske krize (foto: guardian.co.uk)

Konorova je sa suprugom u Kentu živela više od 20 godina, a onda su 2004. odlučili da ostvare svoj san - prodali su kuću i preselili se na Kipar da otvore školu ronjenja. Na Kipru su kupili kuću i započeli posao u Paraliminiju gde su živeli 8 godina kada je Šeron u januaru 2012. došla kući s posla i našla muža koji je umro od srčanog udara.

Klijenti Banke Kipra čiji su depoziti veći od 100.000 su prošlog vikenda saznali da će 37,5% novca koji imaju preko te granice biti pretvoreno u deonice banke, koje su trenutno gotovo bezvredne. Oko 22,5% njihovih ušteđevina će biti stavljeno u fond na koji se neće isplaćivati kamata, a u slučaju da banci zatreba još novca, može i da ga konfiskuje. Ostalih 40% velikih depozita u Banci Kipra će biti „privremeno zamrznuti iz razloga likvidnosti“, ali će se na taj novac, kako je objavljeno, i dalje obračunavati kamata.
Zatvorila je školu ronjenja i odlučila da se vrati u Englesku. Kuću čija je tržišna vrednost bila procenjena na 230.000 evra, prodala je za 183.000 jednom kupcu koji je platio gotovinom.

Novac je uplaćen na dva računa u Banci Kipra 15. marta. U subotu ujutru, 16. marta, objavljeno je da će deponenti morati da se odreknu dela depozita prema uslovima za dobijanje paketa spasa od EU.

- E-mailom sam popodne tog dana poslala instrukcije da se novac prebaci na moj račun u Velikoj Britaniji sledećeg radnog dana. Međutim, 16. su banke zatvorene. Moj sin i advokat su otišli u banku 28. marta (kada su se banke ponovo otvorile) da bi potpisali papire, ali im je rečeno da mi je novac zamrznut - kaže ona.

Ona tvrdi da je „potpuno nepravedno“ da plaća penale jer više uopšte ne živi na Kipru, a njena sredstva ne predstavljaju štednju, nego novac od prodaje kuće koji je na računu bio manje od 24 sata kada je objavljeno oporezivanje depozita.

- Mislila sam da stvari napreduju: 13. marta mi je ponuđen posao koji sam prihvatila, 14. marta sam postigla dogovor za prodaju kuće, 15. marta je izvršena uplata. Pomislila sam – 2013. će biti moja godina. A onda me je 16. marta ova vest potpuno srozala - kaže.

Dva računa koja pripadaju Šeron Konor će praktično biti spojena i zbog toga će izgubiti celih 50.000 evra, a nema nagoveštaja kada će imati pristup ostatku novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Britanija štediše štednja ekonomska kriza dužnička kriza Kipar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana