Tekst objavljen: 11.04.2013 10:10        


Budu li se realizovali svi projekti koje srpska vlada dogovara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kapital iz te zemlje „preplaviće" Srbiju, jer je reč o ulaganjima koja, u razdoblju od više godina, prelaze pet milijardi dolara.

Ulagači iz Emirata ulažu pet mlrd. evra u Srbiji

Dva ugovora vredna 800 miliona dolara, koja se odnose na ulaganja u poljoprivredu, su već sklopljena, a pred potpisivanjem je i ugovor o vojnoj saradnji čija se vrednost procenjuje na oko 300 miliona dolara.

Istovremeno, kompanija Mubadala procenjuje uslove za izgradnju fabrike za proizvodnju čipova, u koju bi se uložilo četiri milijarde evra. Aviokompanija Etihad najavila je dolazak njenih predstavnika kako bi dogovorila preuzimanje 49 posto vlasništva u Jatu.

Etihad je zainteresovan i za izgradnju kargo terminala pri beogradskom aerodromu Nikola Tesla, koji bi skupa sa Lukom Pančevo, bio glavni infrastrukturni objekat za izvoz hrane koju će kompanija Al Dahra proizvoditi u Srbiji.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, kaže da su UAE zainteresovani i za ulaganje u izgradnju hidroelektrane Đerdap 3.

Velika zainteresovanost UEA za ulaganje u Srbiju potekla je nakon posete šeika Muhameda al Zajeda Beogradu, koji je „bacio oko“ na mnoge poslove u Srbiji. U samo tri meseca on je dva puta boravio u Srbiji i pokazao zainteresovanost i za revitalizaciju razorene zgrade generalštaba u koju bi preimenovao u ekskluzivni hotel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija strane investicije strani investitori ujedinjeni arapski emirati emirati UAE

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana