Tekst objavljen: 27.09.2013 8:30        


Radnici koji su u punoj snazi, u penziju će odlaziti znatno kasnije od starijih kolega koji su pri kraju staža. MMF ne odustaje od zahteva da (i) Srbija podigne starosne granice za odlazak u penziju kao što su to već učinile mnoge zemlje, pa se zato u Vladi Srbije upravo „prave analize o eventualnim uštedama“.

U penziju sve kasnije, ko porani biće kažnjen

U Penzijskom fondu objašnjavaju da je Srbija već pooštrila uslove za odlazak u penziju, i dodaje da sadašnji zakon predviđa da starosna granica raste sve do 2023. godine. Tada će žene u penziju odlaziti sa najmanje 58 godina života i sa 38 godina staža, a muškarci sa isto godina i najmanje 40 godina rada.

Muškarci u ovoj godini mogu u penziju sa 40 godina staža i najmanje 54 godine života, a žena sa 35 godina i 4 meseca staža i 53 godine i 4 meseca života. Iduće godine će se jači pol penzionisati sa 40 godina staža i najmanje 54 godine i 4 meseca života, a žene sa 35 godina i 8 meseci staža i 53 godine i 8 meseci života.
Podizanje granica i uvođenje penala najviše će zaboleti prosvetare jer i u slučaju da imaju pun staž, a nepune propisane godine starosti, imali bi penziju manju za 6 odsto, 12 odsto, 18 odsto... srazmerno tome u kojoj godini odu u penziju.

A pošto ih leks specijalis - Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - „juri“ u penziju kada napune jedan uslov, stavljeni su u diskriminisan položaj.

Profesor Hadži Zdravko Kovač, predsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije ne vidi logiku u pooštravanjima uslova.

- Poseban apsurd je uvođenje penala svima koji ne ispune oba uslova za starosnu penziju - kaže Kovač, i dodaje da je besmisleno kažnjavati one koji su se prevremeno penzionisali jer oni već primaju umanjenu penziju. - A sada se predlaže dodatno smanjenje od šest odsto za svaku nedostajuću godinu, što je nečuveno, posebno ako se zna da u Srbiji od 1,7 miliona penzionera, pun staž ima tek trećina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana