Tekst objavljen: 05.03.2013 10:10        


Bosanskohercegovački avioprevoznik BH Airlines prisiljen je da prekine letove na svim svojim linijama, nakon što mu je Hypo Alpe Adria Banka blokirala račune radi naplate dospelih dugovanja.

Turci dugovima "prizemljili" BH Airlines

BH Airlines ne leti još od prošle nedelje, a dugovi koji su postali problem nastali su u vreme kada je kompanijom upravljao Turkish Airlines koji je ranije bio vlasnik 49 posto udela u bosanskohercegovačkom avioprevozniku.

Turkish se prošle godine povukao iz upravljanja BH Airlinesom ali je ostavio nagomilane dugove koji su sada došli na naplatu.

Federalna vlada, koja je vlasnik 51 posto udela u BH Airlinesu, krivi i Hypo banku tvrdeći kako je ona svoja dugovanja mogla da namiri iz namenskih depozita sa računa BH Airlinesa, ali se ipak odlučila na "radikalne mere" koje su dovele do štete za BH Airlines.

BH Airlines trenutno raspolaže sa dva manja aviona tipa ATR od kojih je jedan već mesecima na generalnom remontu, a drugi je takođe prizemljen zbog manjeg kvara i koji održava tek nekoliko linija od kojih je najvažnija ona prema Istanbulu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije bosna i hercegovina BiH turkish airlines bh airlines

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana