Tekst objavljen: 04.02.2013 14:05        


Predsednik srpskog parlamenta Nebojša Stefanović je nakon razgovora s direktorom beogradske kompanije Koton izjavio da je dogovoreno da se trudnica koja je dobila otkaz vrati na posao i da joj se obnovi ugovor. Tako će Jasmina Jelić-Šujkić, koja je bez posla ostala u osmom mesecu trudnoće, uz pritisak javnosti, biti vraćena na posao.

Trudnoća u Srbiji može vam doneti i otkaz

Međutim, mnogo je trudnica u Srbiji koji nisu Jasminine sreće jer su ćutke prihvatile otkaz. Naime, poslodavci u Srbiji sve ređe praštaju trudničko ili porodiljsko bolovanje.

Država plaća porodiljsko odsustvo

Posebno je nejasno zašto gazdama smetaju porodilje kada oni za godinu dana majčinog odsustva nemaju finanijskih obaveza prema njoj. Naime, država ženama plaća porodiljsko odustvo preko Ministarstva rada i socijalne politike koje svakog meseca refundira gazdama mesečnu naknadu za porodilje. Pred kraj prošle godine naknadu je primalo 35.800 porodilja mesečno i za to je iz budžeta izdvojena 1,95 milijarda dinara. Za vreme porodiljskog bolovanja žene primaju prosečnu platu koju su ostvarile za 12 meseci pre odlaska na bolovanje. Porodilje naknadu primaju 12 meseci, a one koje rode treće i svako sledeće dete po 24 meseca. No, i tu ima zlupotreba poslodavaca. Naime, država redovno uplaćuje firmama novac, ali gazde ga ne isplaćuju porodiljama pa ga u nekim preduzećima one čekaju i po nekoliko meseci.
Mnogi čak pre nego što prime ženu na posao traže od nje da se obaveže da neće rađati, a kada se to ipak dogodi, ostaju bez radnog mesta.

Pošto se takvi “sporazumi” prave u četiri oka a potpisan papir ostaje kod gazde, žene ne mogu da se žale niti obrate sudu kada dobiju otkaz.

Deklarativno, po našem Zakonu o radu, poslodavac ne sme da otpusti trudnicu s posla, ali se to u praksi često događa. Jeste da im je po tom zakonu zaprećena kazna od milion dinara, ali teško je dokazati da je otkaz posledica trudnoće upravo zbog blanko ostavke, za slučaj trudnoće, koju žene često moraju da potpišu da bi uopšte došle do bilo kakvog posla.

Državni organi su svesni toga da je broj trudnica koje su dobile otkaze samo zato što su se odlučile na potomstvo povelik, ali sve dok im se oni ne jave, ne mogu reagovati. Iako po zakonu poslodavac zaposlenoj trudnici ne može dati otkaz niti je staviti u nepovoljniji položaj, takvih slučajeva je sve više, ali se one ne obraćaju Inspekciji rada.

Zbog toga Inspekcija i poziva sve žene koje su zbog trudnoće izgubile posao da se obrate za pomoć.

Problem predstavlja to što se žene plaše da će nakon spora s jednim poslodavcem imati još više problema da nađu novi posao
jer će tako sebe “obeležiti” kao nekog ko je prijavio gazdu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trudnice porodilje porodiljsko odsustvo otkazi otpuštanja Srbija zaposleni prava zaposlenih zaštita zaposlenih prava radnika žene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana