Tekst objavljen: 23.07.2013 18:30        


Evropska unija ponovno uvodi carine na uvoz dasaka za peglanje iz Kine, u visini do najviše 42,3 odsto, a ukida carinu od sedam odsto na njihov uvoz iz Ukrajine. EU ponovno uvodi carine na te kineske proizvode, koje će važiti sledećih pet godina, i to da bi kaznila kineske izvoznike koji su navodno prodavali daske za peglanje po dampinškim cenama.

Trgovinski rat "besni" zbog daski za peglanje

Ukidanje takve mere protiv Kine "rezultiralo bi povećanim izvozom u Evropu dasaka za peglanje kineskih proizvođača po dampinškim cenama", objavila je Evropska komisija u Službenom glasilu EU.

Odluka koja je doneta 15. jula u Briselu, stupa na snagu sutra.

Trgovinska zaštita koju je EK uvela 2007. godine ima za cilj da pomogne proizvođačima u EU da zadrže tržišne udele u odnosu na kineske konkurente.

Prema podacima EU, kineski udeo na tržištu dasaka za peglanje u EU smanjen je sa 40-45 odsto u 2008. godini, na 15-20 odsto u 2011.

Kada je uvodila antidampinške mere 2007. godine, EU je utvrdila carinu od 9,9 odsto na uvoz dasaka za peglanje iz Ukrajine i carinu od 18,1 do 38,1 odsto za uvoz iz Kine, zavisno od toga o kojem se kineskom proizvođaču radi.

EU je u 2010. snizila je carinu za Ukrajinu na sedam odsto, dok je maksimalnu carinu za Kinu podigla na 42,3 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija trgovina spoljna trgovina ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana