Tekst objavljen: 24.01.2013 10:15        


Na potezu od Vukovog spomenika do Liona, nekih kilometar i po do dva, ima čak 22 zlatare ili objekta koji se bave otkupom zlata. Neke od tih zlatara su u Bulevaru kralja Aleksandra već decenijama i ozbiljno rade svoj posao.

Trgovci zlatom niču kao pečurke: Pazite se prevara

Drugi su najpre bili samo menjačnice ili frizerski saloni da bi se u proteklih nekoliko godina ubacili u biznis koji je, pre svega, zahvaljujući krizi, isto tako preko noći procvetao.

Samo u Beogradu ima 150 zlatara koje godišnje za svoje potrebe od građana otkupe do 45 kilograma zlata. Gde ide zlato, koje u Srbiji nema kupca. Uglavnom se izvozi, a to je već u domenu Ministarstva trgovine. Dok nije usvojen Zakon 2011. većina ove trgovine bila je "na crno", švercovalo se preko granice u kineskim torbama. Situacija se popravila, ali ne treba zaboraviti da je trgovina zlatom jedan od četiri stuba najpogodnija za pranje novca.
Cena zlata na berzi je skočila za poslednjih sedam godina gotovo četiri puta, a kad ponestane novca, kakav je slučaj u Srbiji, narod poseže za kutijama sa nakitom.

Ipak, mnogi ne vode računa kome ga prodaju, pa se neretko dešava da budu prevareni. Cene se od zlatare do menjačnice razlikuju u hiljadama dinara, a veliko je pitanje koliko njih zaista ima dozvolu da se bavi ovim poslom. Prema evidenciji koju ima Direkcija za mere i dragocene metale registrovano je 883 proizvođača, odnosno zlatara.

Lucija Dujović, direktorka sektora za kontrolu i nadzor u Direkciji kaže da se "otkupom mogu baviti isključivo oni koji proizvode predmete od dragocenih metala".

- Međutim, dešava se i to da su se mnogi, koji su to zbog zakona morali, prijavili kao proizvođači, menjačnice su preregistrovane, išli su čak do toga da kupe kompletnu opremu, ali i dalje nastavljaju da se bave samo otkupom - ističe Dujović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Aleksandra 24.01.2013 14:10

    Ne razumem sta u ovom kontekstu znaci - biti prevaren. Neko vam nudi pare za vase zlatne predmete. Pa valjda ce svako prvo uporediti ponude i izabrati najpovoljniju - to valjda radimo i kad kupujemo krompir - kako mozemo biti prevareni nije mi jasno. A sto se tice da li oni koji otkupljuju zlato imaju zakonom predvidjene dozvole - to je izmedju njih i drzave, to nije nikakva prevara kupca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otkup zlata trgovac zlatom trgovina zlatom zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana