Tekst objavljen: 22.02.2013 10:30        


Francuski radnici Gudjirove fabrike u Amienu koja ostvaruje gubitke "rade samo tri sata" dnevno a zastupaju ih "ludi" sindikati, rekao je čelnik američke kompanije Titan koja proizvodi automobilske gume, nakon što mu je Francuska predložila preuzimanje proizvodnje.

Titan Francuzima: Nećemo vaše lude i lenje radnike

- Koliko mislite da smo glupi? - upitao je Moris Tejlor ministra industrijske obnove Arnoa Montebura u pismu koje je objavio dnevni poslovni list Les Echos.

Titan je 2012. prezgovarao o mogućem preuzimanju fabrike ali je pregovore blokirao sindikat CGT koji uživa podršku komunista. Gudjir nakon duge borbe sa sindikatima definitivno zatvara fabriku u kojoj radi 1.173 radnika.
- Posetio sam tu fabriku nekoliko puta. Francuska radna snaga dobija velike plate ali radi samo tri sata. Imaju jedan sat za pauze i ručak, razgovaraju tri a rade tri. Rekao sam to francuskim sindikalistima u lice. Oni su mi rekli da je to francuski način! - rekao je on.

Tejlor je Montebura upozorio da je francuski proizvodni sektor osuđen na propast ako se ne suoči sa stvarnošću azijske konkurencije i bolje ne rešava odnose s problematičnim sindikatima.

- Vi ste političar i ne želite uzburkavati vodu. Kinezi isporučuju gume u Francusku, i u celu Evropu, ali ništa ne činite. Za pet godina Mišelin neće moći da proizvodi gume u Francuskoj. Titan će kupiti kinesku ili indijsku fabriku za proizvodnju guma, platiti manje od evra za sat rada i isporučiti sve gume koje Francuska treba. Možete zadržati vaše takozvane radnike. Titan nema interesa za fabrikui u Amienu - napisao je Tejlor.

Američki biznismen, čiji je nadimak Grizli zbog njegove korporativne zagriženosti, pogodio je u živac građane Francuske. Danas je u drugoj ekonomiji evrozone bez posla tri miliona ljudi, ili deset odsto radno sposobnih Francuza. Nikome nije svejedno ako još hiljadu njih izgubi posao, a dobiju ga za evro na sat Indijci ili Kinezi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska industrija automobilska industrija sindikati radnici zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana