Tekst objavljen: 06.02.2013 12:28        


Država je obavezna da Javnom servisu obezbedi stabilan i dovoljan izvor finansiranja - kaže Aleksandar Tijanić povodom beskamatnog kredita od 1,8 miliona evra koji je Vlade Srbije odobrila za RTS.

Tijanić: Ili dajte 100 miliona evra ili gasite RTS

Tijanić kaže da "ako država ne obezbedi evropski prosek pretplate, mora da nadoknađuje razliku iz budžeta ili da ukine javni servis“.

Pre ovog kredita Vlada Srbije je i prethodnih godina beskamatnim kreditima i izdvajanjima iz budžeta pomagala RTS. Kako su tačno potrošene te pare, međutim, nije poznato. Godinama unazad se ukazuje na to da finansijski izveštaji poslovanja Javnog servisa i način na koji on troši novac budžetskih korisnika nije transparentan i da ga gotovo niko ne proverava. Za pet godina, koliko postoji, Državna revizorska institucija nijednom nije uradila reviziju finansijskih izveštaja Javnog servisa.
On navodi da beskamatni kredit nije dovoljan za rešavanje problema i dodaje da je "obaveza države je da Javnom servisu obezbedi fond od 100 miliona evra, dok će RTS ove godine imati samo 68 miliona".

On navodi da je RTS sada dobio 1,8 miliona evra, ali da to nije dovoljno ni za plate 4.000 radnika od kojih je 1.000 višak.

- Postoje tri izvora sredstava - marketing, pretplata i budžet. Ako država zbog loših zakona i neefikasnosti ne može da obezbedi potreban novac, onda ima dve opcije: ili da sredstva koja nedostaju dopuni iz budžeta ili da ugasi Javni servis - kaže Tijanić.

On je krajem prošle godine tražio od države da RTS-u obezbedi mesečno tri miliona evra, upozoravajući da bez toga javni servis neće izdržati do februara.

Tijanić kaže da RTS nema načina da zaradi dodatni novac, a prihodi od TV pretplate su nedovoljni jer je plaća 30 odsto domaćinstava.

- Izgubićemo u gledanosti prvi put posle sedam godina jer nemamo novca da ulažemo u program, serije, filmove. Kao da neko favorizuje komercijalne televizije, pokušavajući da Sulejmana nametne kao obrazac kulture - kaže Tijanić.

On je krajem prošle godine izjavio da javni servis neće izdržati do februara ukoliko Vlada ne počne da im pozajmljuje tri miliona evra mesečno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    GP 06.02.2013 9:29

    Drzava prvo treba da obezbedi evropske plate i penzije, pa tek onda da usvaja evropske standarde. A tebe kako nije sramota da trazis pretplatu za program koji nudis. Pi sram te bilo.

  2. User image
    pustahija 06.02.2013 15:21

    samo 4000 zaposlenih,malo je .treba zaposliti bar jos toliko...I dati im 200 miliona evra.da se ljudi ne pate.pa znate li vi koliko samo kosta djakuzi kod tijanica u kancelariji...

  3. User image
    jovan 06.02.2013 20:49

    slazem se sa vama. treba narod da se digne na noge i zaustavi ovu kradju. i treba da se ugasi lopovski rts.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
RTS Radio-televizija Srbije televizija tijanić kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana