Tekst objavljen: 01.03.2013 14:30        


Dok građani kubure sa otplatom zajmova u švajcarskim francima, Narodna banka Srbije obećava rešenje sa kojim će izaći za najkasnije mesec dana.

Tabaković: Neko će da plati za kredite u francima (Medija centar Beograd)

- Neću da prihvatim da su krediti u švajcarcima 'prevarni proizvod', ali mogu da pitam da li su građani bili dovoljno obavešteni u šta se upuštaju i da li je NBS na pravi način obavila posao? - izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

- Ako se dešava da i najškolovaniji ekonomisti ne znaju šta potpisuju, jer u banci moraju na brzinu da potpišu, na primer, šest papira, što i učine jer ih je sramota da iza njih ljudi stoje u redu, tu nešto nije kako treba - dodaje ona.

Guverner NBS kaže da je NBS "sebi postavila zadatak da omogući građanima da izvrše otplatu kredita, da država ne snosi trošak tuđih ličnih odluka ali da Narodna banka, država i građani dobiju jednu vrstu upozorenja. Neko kao poljuljan ugled, neko kao materijalnu štetu".

Cilj NBS je, kako je istakla, "da svim nadležnim institucijama pošalje neku vrsta upozorenja da će trpeti njihov ugled ili dobit i da ne ulaze u posao, odnosno kreiranje finansijske usluge koja nije kontrolisana od početka do kraja".

Banke više ne mogu da menjaju kamate bez saglasnosti klijenata, što je inače bio najveći problem sa ovim zajmovima, pa je pitanje zašto se onda Centralna banka meša u odnose klijenata i banaka.

- Narodna banka je morala da vodi računa o svakom ugovoru o kreditu koji građani potpisuju sa poslovnim bankama. Osnovnu, elementarnu stvar, kako građanin vrši otplatu kredita i da li banke u tom poslu zarađuje ekstraprofit, to nije uradila - kaže Tabaković.

Guvernerka otkriva da rešenje neće biti nametnuto već će biti u formi preporuke bankama kako da izađu iz ove situacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kašnjenje u otplati otplata kredita krediti u švajcarcima banka banke kredit krediti guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana