Tekst objavljen: 11.09.2013 15:30        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da na deviznom tržištu nema alarmantnih potresa i neuobičajenih dogadjanja. Tabaković je istakla da je već u današnjoj prepodnevnoj trgovini kotacije pokazuju smirivanje na deviznom tržištu.

Tabaković: Kurs je stabilan, nema mesta panici (Medija centar Beograd)

- Ne prvi put, "dežurni analitičari" licitiraju sa nivoom kursa, podstičući tako negativnu psihozu i pretrčavanje iz dinara u evro, bez obzira na to što se takva vidovitost do sada nije ostvarivala, a nanosila je štetu i privredi i građanima - navodi se u izjavi guvernera.

NBS podseća da Srbija ne sprovodi režim fiksnog, već upravljano fluktuirajućeg kursa koji podrazumeva pomeranja kursa u oba smera. Istovremeno, Narodna banka interveniše, ne da bi obezbedila neki određeni nivo kursa, već radi ublažavanja znatnih dnevnih oscilacija na deviznom tržištu, zastoja u radu zbog malog prometa, ili u slučaju ugroženosti finansijske i cenovne stabilnosti, dodaje se u izjavi.
Tabaković smatra da je slabljenje domaće valute početkom septembra, nakon relativno stabilnog kretanja deviznog kursa u avgustu, inicirano dospećem dinarskih hartija od vrednosti u portfelju stranih investitora i njihovim oprezom u pogledu refinansiranja, što je povećalo tražnju za devizama.

Narodna banka ocenjuje da su ovakva kretanja, koja su prouzrokovana pre svega neizvesnošću u pogledu monetarne politike koju će u narednom periodu voditi FED i ECB, privremena. Ovi faktori na sličan način utiču i na valute drugih zemalja iz okruženja koje imaju režim fluktuirajućeg kursa.

Takođe, kako je navela, domaće tržište, koje je integrisano u svetske finansijske tokove, još uvek je nedovoljno razvijeno i sa niskim obimima prometa, pa i mali iznosi povećane tražnje za devizama, podstaknuti i psihološkim faktorima, mogu da izazovu znatnije fluktuacije deviznog kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Bankar 12.09.2013 8:22

    Umesto tog zivopisnog saopstenja iz uvoda, Jorgovanka bi trebalo da uhvati kecelju i bavi se svojom porodicom, posto se vec pokazala kakva je u bankarstvu.

  2. User image
    draganAR 12.09.2013 13:57

    Ja verujem ex radikalki, kao i njenom ex predsedniku kada otvaraju "svoje" sefove...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana