Tekst objavljen: 14.03.2013 13:31        


Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da su mere monetarne politike dale pozitivne efekte na zaustavlja inflacije i stabilizaciju kursa u Srbiji.

Tabaković: Inflacija zaustavljena, kurs stabilan

Ona je navela i da su prosečne kamatne stope na dinarske kredite pale sa 17,6 odsto u avgustu prošle godine na 14,5 odsto u januaru.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da, dok je ona na čelu centralne banke, neće biti takmičenja između monetarne i izvršne vlasti. Prema njenim rečima, one će raditi koordinisano uz jasno razgraničene nadležnosti.
Ta pozitivna kretanja, ocenila je, rezultat su usklađenosti fiskalne i monetarne politike, što često nije bio slučaj u ranijem periodu.

Po analizi NBS, kako je istakla guvernerka, model rasta u pretkriznom periodu bio je usmeren na ekspanziju u sektoru građevinarstva, nekretnina i trgovine, a pokazalo se da su to u kriznom periodu sektori s najvećim procentom problemetičnih kredita.

Jorgovanka Tabaković je dodala da su glavni razlozi pogrešnog ekonomskog modela u prethodnom periodu velika državna sredstva izdvajana za održavanja puteva, a izvoru tih sredstava su bili iz privatizacije.

Pogrešno u modelu bio je i visok rast cena nekretnika kreditno stimulisan, a kreditima je bila stimulisana tražnja za robom, ocenila je Tabakovićeva.

Guvernerka NBS je istakla da su mere monetarne politike obezbedile i pad infltornih pritisaka, mesečnih stopa inflacije, inflacionih očekivani i donele stabilnost na deviznom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije Srbija Narodna banka Srbije monetarna politika ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana