Tekst objavljen: 18.06.2013 10:31        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je kurs domaće valute sada stabilan, ali ističe da nesmotrene izjave pojedinaca mogu da utiču na slabljenje dinara.

Tabaković: Država neće dati nikome da ruši dinar

- Dinar će ojačati država koja će sve više usklađivati svoje prihode sa rashodima - rekla je Tabakovićeva i obećala da će dati sve od sebe da oscilacije domaće valute ne budu nagle i da ne štete privredi i građanima.

Upitana da li će inflacija biti planiranih 5,5 odsto, Tabakovićeva je rekla da veruje da će tako biti osim u slučaju izuzetno loše godine u poljoprivredi zbog suše ili drugih vremenskih nepogoda.

- Očekujem da inflacija u oktobru, ako se ne desi nešto nepredviđeno, a tu ne podrzumevam izbore, bude u granicama cilja četiri, plus minus jedan - rekla je guvernerka NBS.

Tabakovićeva je rekla da će u slučaju da inflacija bude ispod 5,5 odsto Narodna banka Srbije voditi "relaksiraniju monetarnu politiku".

Kada je reč o visokim kamatama na bankarske kredite i sve većem broju građana koji ne mogu da otplaćuju kredite, Tabakovićeva je podsetila da su banke usvojile preporuke Narodne banke o pomoći građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima.

- Broj problematičnih kredita u evrima je daleko manji nego u švajcarskim francima i zato smo preuzeli ulogu da ujednačimo uslove - rekla je Tabakovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs dinar Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana