Tekst objavljen: 23.05.2013 8:30        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da će Srbija sklopiti aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ukazala da taj sporazum nije potreban radi povlačenja novih kredita jer devizne rezerve Srbije iznose više od 11 milijardi evra.

Tabaković: Čuvamo jak dinar, nećemo pare od MMF-a (Medija centar Beograd)

- Najveća vrednost tog aranžmana (s MMF) je što on direktno šalje signal stranim investitorima da je Srbija sigurna zemlja za ulaganja - rekla je Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je rekla da MMF ne postavlja Srbiji nikakve bezuslovne zahteve i da se "dijagnoza" tog fonda ne razlikuje mnogo od one koja postoji u Srbiji, odnosno da je nužno smanjiti fiskalni deficit do nivoa koji obezbeđuje održivost javnog duga.

- Mi trenutno nemamo aranžman sa Fondom, a devizno tržište je stabilno. Mi od MMF ne tražimo sredstva za podršku platnom bilansu, ali nam je značajna njihova tehnička i savetodavna pomoć u sprovođenju strukturnih reformi koje su preduslov da imamo stabilnu valutu, nisku inflaciju i održiv ekonomski rast - dodaje ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija međunarodni monetarni fond MMF Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana