Tekst objavljen: 19.03.2013 7:46        


Još od 70-ih godina prošlog veka Beograd pokušava da usvoji plan o realizaciji integrisanog transportnog sistema, koji bi bio zanosvan na modelu moderne metro mreže. Portal Beobuild detaljno je predstavio prvi liniju beogradskog metroa čija je izgradnja predviđena studijom francuske kompanije Ežis.

Sve o Beogradskom metrou: Kada, kuda, koliko...

Prva linija metroa išla bi od Tvorničke do Ustaničke ulice, dugačka je oko 12 kilometara i povezuje jugoistok i severozapad Beograda. Prema francuskoj studiji, linija predviđa putovanje od 29 minuta sa prosečnim rastojanjima između stanica od 580 metara.

Dugoročno studija predviđa još dve linije i to: Petlovo Brdo - Slavija - Karaburma - Mirjevo i Petlovo Brdo - Tvornička (preko novog mosta na Adi). Takođe je u budućnosti ostavljena mogućnost produženja linije iza Tvorničke ulice do Galenike, kao i od Ustaničke do Malog Mokrog Luga. Detaljno je razrađen i tzv. 1b krak prve linije ka depou i bloku 45 koji bi takođe u budućnosti bio produžen do Aerodroma “Nikola Tesla”.
Studija predviđa 22 stanice, a predviđa se multimodalni terminal u Ulici Aleksandra Dubčeka uz ideju da se prigradske linije koje trenutno završavaju na Zelenom vencu prebace na ovaj novi terminal.

Metro bi odatle Bulevarom Mihaila Pupina i Ulicom omladinskih brigada išao ka Opštini Novi Beograd, a zatim iz Ulice omladinskih brigada u Bulevar Zorana Đinđića.

Metro bi se iz Bulevara Zorana Đinđića dalje kretao Ulicom Milentija Popovića ka Ušću.

Kako navodi Beobuild, nadležni u gradskim institucijama su već praktično doneli odluku da na Novom Beogradu celokupna trasa sa svima stanicama bude na stubovima.

Koliko bi metro mogao da košta?

- izgradnja prve faze metroa od Ulice Aleksadra Dubčeka do Vukovog spomenika - od 543 do 702 miliona evra
- izgradnja trase od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace zajedno sa izgradnjom novobeogradskog kraka ka Bloku 45 - od 319 do 407 miliona evra
- izgradnja deonice od Cvetkove pijace do Ustaničke ulice - od 102 do 146 miliona evra.
Rešenje za prelaz reke Save je nova konstrukcija koja bi najverovatnije bila izgrađena uz Brankov most. Izgled i estetsko rešenje mosta su stvari o kojima će se tek odlučivati, dok se cena procenjuje na oko 20 miliona evra.

Koridor metroa dalje preseca Stari Grad dubokim tunelom čiji se ulaz nalazi na Varoš Kapiji, samoj ivici starogradskoj grebena, a tik uz reku Savu. Ovo je najgušći deo starog grada i studija razmatra postojanje četri stanice: Varoš Kapija, Akademija, Trg Republike i Trg Nikole Pašića.

Zatim slede stanice kod Pravnog fakulteta i konačno kod Vukovog Spomenika koja će predstavljati značajano ukštanje metroa, gradske železnice i ostalog javnog prevoza.

Nastavak izgradnje metroa od Vukovog spomenika do Ustaničke ulice predviđen je kao druga faza izgradnje prve linije. Cela deonica će biti podzemna i izgrađena bilo metodom dubokih cevi ili u otvorenom iskopu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd saobraćaj infrastruktura metro transport javni prevoz gradski prevoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana