Tekst objavljen: 29.07.2013 9:30        


Raditi u Nemačkoj nipošto ne znači i dobro zaraditi - tu je Nemačka pala čak i ispod Kipra, Bugarske, Velike Britanije ili Poljske. Kratko rečeno, u Nemačkoj gotovo svaki četvrti radnik - dakle više od sedam miliona stanovnika ove zemlje, zarađuje ispod iznosa koji se može smatrati minimalnim prihodom.

Svaki četvrti Nemac zarađuje samo "minimalac"

U apsolutnom iznosu, može izgledati kao da se u Nemačkoj još uvek dobro zarađuje. Jer, ta je granica ovdje 9,54 evra za sat rada, a u Litvaniji samo 1,67 evra, Bugarskoj 1,08 evra, a Mađarskoj 1,86 evra.

Ipak, ovde se računa bruto iznos, pa treba odbiti davanja za socijalno i zdravstveno osiguranje, porez i sve namete i tek onda dolaze svi redovni izdaci poput stanarina.

Sve u svemu, tako lako ispada da Nemcima koji toliko zarađuju nije bolje nego na primer Slovencima kojima je granica 'samo' 5,18 evra.

Od Nemačke se zarađuje bolje i u Austriji gdje je prag na 9,76 evra i da ne spominjemo skandinavske zemlje Finsku (11 evra), Švedsku (12,13) ili Dansku (15,80).

Jedan od glavnih razloga tako lošeg položaja Nemačke je što u ovoj zemlji ima sve manje stalno zaposlenih i to uz puno radno vrijeme.

Slika ispada još gora kad se pogleda ko u Nemačkoj zarađuje mnogo manje od proseka - žene, mladi, stranci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minimalna zarada minimalac prosečna zarada prosečna plata posao Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana